full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

În această perioadă, în NORVEGIA sunt căutați vopsitori auto cu experiență, salariul fiind de 23 euro brut oră, mecanici auto cu cunoștințe de limba engleză cărora li se oferă aceleași venituri și instalatori ventilație, care pot câștiga 24 euro brut pe oră.

AUSTRIA oferă posturi de montatori de mobilă pentru care se oferă cursuri de calificare în domeniu, venitul anual putând ajunge la 42.000 euro, în funcție de calificare.

În OLANDA sunt disponibile posturi de procesori de flori și plante în sere, cu o perioadă de probă de 2 săptămâni, la un venit de 9,80 euro brut pe oră.

Pentru IRLANDA sunt vacante posturi de operator de componente pentru industria aeronautică și medicală, pentru care este necesară experiență în domeniul prelucrării aluminiului, oțelului și alamei. Salariul minim este de 26.700 euro.

În DANEMARCA sunt căutați lucrători în ferme, condițiile cerute fiind îndeosebi de ordin fizic, dar și cunoașterea limbii engleze. Salariul lunar variază între 1.500 și 3.000 euro, în funcție de calificare.

Românii care doresc să lucreze în GERMANIA au la dispoziție posturi de inspector tehnic de tren, cu un venit brut lunar de 2.237 euro, operator spălări industriale – pentru care se oferă cursuri de calificare și, la absolvire, salariul de 15,80 euro brut pe oră, precum și manipulant bagaje – cu 1.800 euro brut lunar.

BELGIA oferă posturi de consultant de afaceri obligatoriu cu cunoașterea limbilor engleză și olandeză, venitul fiind un pachet atractiv, precum și de consultant tehnic în aceleași condiții. În aceeași țară regăsim posturi de operator mașini și utilaje pentru fabricarea produselor din carton, cerința principală fiind de minin 2 ani experiență. Salariul este de 14 euro brut pe oră la care se adaugă tichete de masă și oferte de lucru pentru soți sau soții.

Amănunte despre toate aceste oferte – și altele – puteți primi la sediile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments