full screen background image

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Tiberius Brădățan: “Nu se va închide nici un spital”

Ședința Comisiei de Dialog Social s-a desfășurat, astăzi, la Palatul Administrativ, fiind convocată de prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, la solicitarea Uniunii Sindicale Județene (USJ) Sanitas.

Ședința s-a desfășurat în prezența secretarului de stat în Ministerul Sănătății, dr. Tiberius Brădățan, a conducerii Prefecturii – prefectul Mirela Elena Adomnicăi și subprefectul Silvia Boliacu, a directoarei Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Liliana Grădinariu, și a șefulului Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, ec. Cristi Bleorțu.

La discuții au participat președintele USJ Sanitas, Romică Balan, reprezentanți ai filialelor Sanitas de la spitalele din Broșteni, Siret, Fălticeni, Gura Humorului, Suceava, Vatra Dornei, Rădăuți, precum și doi reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava.

Solicitarea USJ Sanitas a avut la bază nemulțumirile salariaților din sectorul Sănătate și Asistență socială, centralizate pe o listă de 7 revendicări: Eliminarea plafonului de 30% a indemnizației de hrană și a sporului pentru asigurarea continuității activității în unitățile sanitare și de asistență socială, calcularea sporurilor și a gărzilor la salariul de bază actual pentru toți salariații din sistemul sanitar și în cel de asistență socială, asigurarea finanțării creșterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate; includerea contravalorii indemnizațiilor pentru concediile de odihnă și pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite; eliminarea inechităților în ceea ce privește aplicarea Regulamentului de sporuri, corectarea inechităților din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate și asistență socială, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Sănătate.

În cadrul ședinței, reprezentanții sindicatului Sanitas au abordat și problema Masterplanului regional de servicii de sănătate pentru Regiunea Nord – Est, elaborat de Ministerul Sănătății, referindu-se la impactul pe care acesta îl poate avea asupra funcționării unor spitale din județ.

Secretarul de stat în ministerul Sănătății, dr. Tiberius Brădățan, a răspuns, punctual, la fiecare din revendicările sindicaliștilor Sanitas și a precizat că, în prezent, la nivelul Ministerului Sănătății se lucrează, împreună cu partenenerii sociali, la deblocarea situației care a generat nemulțumirile.

Referitor la Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord Est, secretarul de stat Tiberius Brădățan a menționat că acesta este doar sub forma unei schițe (draft) și are în vedere rolul spitalelor regionale, fiind un proiect cu termen de implementare abia în 2026.

Dr. Brădățan a mai spus că Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord Est se află în dezbatere publică și nu prevede închiderea unor spitale, ci transformarea lor. Secretarul de stat a conchis că “nu se va închide nici un spital”, această decizie aparținând ordonatorilor principali de credite – autoritățile locale în subordinea cărora se află spitalele din județ.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza