full screen background image

Cel mai titrat luptător de lupte greco-romane din România, Ștefan Rusu, la VIVA FM

Vineri, 15 martie, studioul VIVA FM Rădăuţi a avut un invitat cu totul și cu totul special.

Invitatul moderatorului Manuel Costache a fost cel mai titrat luptător de lupte greco-romane din România, Ștefan Rusu.

Ștefan Rusu este singurul luptător de greco romane din România care are trei medalii olimpice de trei culori diferite: aur, argint și bronz.

Acestora li se adaugă cinci titluri europene și două mondiale, plus numeroase alte distincții, toate acestea ducând la includerea sa în “Hall Of Fame” – ul luptelor mondiale, distincție primită în 2016, la Rio de Janeiro!

Încă de la începutul emisiunii, maestrul Ștefan Rusu a lăudat copiii rădăuțeni care practică acest sport, evidențiind și luptătorii care au luat distincții anul trecut: Trufan Ciprian, Grigorean David, Șcheul Gheorghiță, Stephan Ionuț, precum și frații Ciocianu Tudor și Ciocianu Alexandru.

Ștefan Rusu antrenează în momentul de față sportivii clubului Unirea Satu Mare, având regretul că nu a mai fost dorit la Rădăuți.

Cu toate acestea, multiplul campion antrenează și luptătorii rădăuţeni, acolo unde îi dă o mână de ajutor fiului său, Florin Rusu, antrenorul echipei CSM BUCOVINA RĂDĂUȚI.

În fiecare luni, miercuri și vineri, titratul campion antrenează micii luptători în sala de lupte care îi poartă numele, în speranța că cineva îi va călca pe urme și că Rădăuțiul va dă din nou un campion de talie internațională.

De altfel, la începutul acestui an, Șcheul Gheorghiță și Grigorean David au participat la două puternice turnee internaționale, unde au avut clasari pe podium. Șcheul Gheorghiță urmează să reprezinte, în aprilie, România la FOTE, în Azerbaidjan.

Cu emoție în glas, maestrul Rusu a rememorat câteva crâmpeie din activitatea sa de sportiv. Astfel, el a povestit ascultătorilor VIVA FM cum a dobândit prima pereche de ghete de lupte, în urma unui concurs în care și- a surclasat un adversar cu mult mai multă experiență și care a fost descălţat, la propriu, de către antrenorul său, și pus să îi dea ghetele începătorului, pe atunci, Ștefan Rusu. Primul dres de lupte l-a găsit la tomberon și, după ce l-a dus la un croitor, dormea cu el sub cap.

Cea mai emoționantă povestire a fost plecarea sa, la vârsta de 13 ani, la lotul național al României, pentru prima dată. Copilul Ștefan Rusu, selecționat în premieră la lotul național al României, pleca într-o seară geroasă de iarnă, îmbrăcat neadecvat, din gara Rădăuți, spre a ajunge la Piatra Arsă, unde făcea cantonament lotul național al României de lupte greco-romane.

Având scris pe un bilețel de către maestrul Gherasim, antrenorul lui de la Rădăuți, în ce gări trebuie să coboare, la ce oră are trenuri și unde trebuie să le schimbe, viitorul campion a plecat la drum, iar când a ajuns într-un târziu la Piatra Arsă, înghețat de frig, a reușit să impresioneze de la început colectivul tehnic de atunci, el însuși descoperind ce înseamnă să ai condiții excelente de cazare, masă și antrenament.

De altfel, Ștefan Rusu asta își dorește și în momentul de față, copiii care fac lupte să poată beneficia de masă și condiții de antrenament, iar dacă obțin rezultate, să fie premiați.

Ca urmare a notorietății sale, a și fost invitat deja de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a face parte din delegația României la Jocurile olimpice de la Tokyo din 2020.

De asemenea, în cadrul Campionatului European de lupte care se va desfășura la București, in luna aprilie, multiplul nostru campion va susține un meci demonstrativ cu polonezul Supron, cel pe care la învins în finala olimpică, reeditând finala Olimpiadei de la Moscova din 1980.

În final, Ștefan Rusu a spus că are încredere că, la Campionatele Naționale de copii 7-11 ani, Rădăuțiul se va situa pe locul întâi pe țară, iar juniorii și cadeții rădăuțeni vor câștiga anul acesta cel puțin trei titluri naționale, plus alte clasări pe podium.

Înregistrarea emisiunii cu Ştefan Rusu o puteţi asculta mai jos:

comments

comments