Direcția Națională Anticorupție (DNA), condusă de șeful interimar Călin Nistor, și-a prezentat bilanțul activității desfășurate în anul 2018.
Nistor a caracterizat anul ca fiind unul ”de răscruce, atipic, cu provocări deosebite”, amintind de plecarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea instituției.
Conform informațiilor din raportul întocmit de DNA, la nivelul întregii țări, au fost trimise în judecată (sau a soluționat cauze prin sesizarea instanței cu acord de recunoaștere a vinovăției) 196 de rechizitorii, cu aproape jumătate mai puțin decât în 2017 (381 rechizitorii).
La nivelul serviciului teritorial Suceava, DNA a instrumentat 5 cauze, cu 22 de inculpaţi (din care 4 persoane juridice), niciunul dintre aceştia nefiind arestat preventiv.
Potrivit informațiilor furnizate de DNA, media dosarelor pe care un procuror le-a avut de soluționat în 2018 a fost de 84 cauze. Dintre acestea, un procuror a reușit să soluționeze, în medie, jumătate dintre ele (45 de dosare). Astfel, stocul de dosare nesoluționate a scăzut de la 6.078 (cât era la sfârșitul anului 2017) la 4.283 (sfârșitul anului 2018).
În sinteza publicată pe site, DNA își justifică activitatea cu mult mai slabă față de anii precedenți, printr-o serie de schimbări care au avut loc în ultima vreme și care au afectat considerabil activitatea procurorilor:
– Scăderea numărului de sesizări primite de procurori de la persoane fizice, juridice sau instituții publice: 1.513 sesizări în 2018, în scădere cu 18% față de anul 2017, cu 47% față de anul 2016 și cu 54% față de anul 2015 când s-au primit 3.305 sesizări;
– Modificările aduse legilor justiției și pronunțarea unor decizii ale Curții Constituționale care au afectat activitatea DNA;
– Înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a redus competențele DNA care a fost nevoită să transmită SIIJ nu mai puțin de 275 de dosare.
– După înființarea SIIJ s-a creat o practică neunitară în legătură cu participarea procurorilor Anticorupție în cauzele cu magistrați trimise în judecată înainte de data de 23.10.2018. Unele instanțe au considerat că spețele respective trebuie soluționate cu participarea procurorilor DNA, iar alte instanțe au considerat că spețele trebuie soluționate cu participarea procurorilor din cadrul Secției judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
– Creșterea limitelor de vechime ca procuror pentru numirea în Direcția Națională Anticorupție de la 6 ani la 10 ani este o altă cauză care a adus probleme serioase instituției Anticorupție. Acest fapt a determinat încetarea delegării a 15 procurori din DNA și reprezintă un obstacol în identificarea și recrutarea procurorilor care să își desfășoare activitatea în Direcția Națională Anticorupție.