full screen background image

50 de controale desfășurate de polițiști, pentru combaterea delictelor silvice

În perioada 11 – 18 februarie, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

Au fost efectuate 50 de controale, fiind constatate 3 infracțiuni și aplicate 216 sancțiuni contravenționale, în valoare de 134.045 lei.

Polițiștii au confiscat 179,65 mc de material lemnos în vederea stabilirii provenienței, în valoare de 56.330 de lei, din care faptic – 136,43 mc și valoric – 43,22 mc.

Pe 14 februarie, la ora 11.40 o echipă mixtă formată din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava au depistat, pe raza comunei Dorna Candrenilor, un bărbat, de 27 de ani, din comuna Valea Moldovei, care transporta material lemnos.
În urma verificării documentelor de provenienţă a materialului lemnos, respectiv a avizului secundar de însoţire emis în ziua respectivă pentru cantitatea de 44,80 mc de lemn rotund de esență rășinoase, s-au constatat neconcordanțe între datele înscrise în documente și materialul lemnos încărcat, motiv pentru care, transportul a fost direcționat către Ocolului Silvic Dorna Candrenilor.
Astfel, în urma activităților specifice derulate, s-a concluzionat faptul că, în baza aceluiași aviz secundar de însoțire, s-au efectuat transporturi repetate de material lemnos.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, în valoare de 17.000 de lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

În aceeaşi zi, la ora 17.40, un alt echipaj din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, însoțit de specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, a oprit pentru control pe raza orașului Broșteni, ansamblul auto condus de un localnic, de 38 de ani, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor, echipa de control a constatat faptul că bărbatul a efectuat transporturi repetate de material lemnos în baza aceluiași aviz primar de însoțire.
În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a conducătorului auto cu amendă în cuantum de 10.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 31,12 mc de lemn rotund de esență rășinoase, în valoare de 10.900 de lei, care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Crucea.

Pe 17 februarie, la ora 03.45, o patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control, pe DN 2, din comuna Vadu Moldovei, ansamblul rutier condus de un bărbat, de 50 de ani, din municipiul Fălticeni care transporta material lemnos.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul a efectuat două transporturi de material lemnos în baza aceluiași aviz de însoțire, respectiv la 14 și la 17 februarie.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar cantitatea de 51,49 mc de cherestea de esență rășinoase, în valoare de 32.902 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Râșca.

În cursul după-amiezii de 18 februarie, în jurul orei 17.30, o patrulă din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta a oprit pentru control, pe DJ 175, din comuna Fundu Moldovei, autoutilitara aparținând unei societăți comerciale din aceeași localitate, administrate de un bărbat de 32 de ani și condusă de un localnic, care transporta material lemnos.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată și cea înscrisă în documente, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor silvici care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, bărbatul transporta cantitatea de 9,52 mc de cherestea.
Întrucât cantitatea consemnată în avizul de însoțire secundar prezentat nu corespundea cu cantitatea inventariată, precum și faptul că, avizul nu a fost completat corespunzător, s-a procedat la sancționarea contravențională a societății comerciale cu sediul în comuna Fundu Moldovei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 2,62 mc de cherestea, în valoare de 1.674 de lei.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza