full screen background image

Lungu: “Primarii de municipii cer ca o treime din bugetul de stat să fie alocat autorităților locale”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România (AMR), a participat, marți, la discuții cu reprezentanții Guvernului privind alocările bugetare pentru anul 2019.

Lungu: “Am avut discuții, la sediul AMR, cu colegii primari de municipii şi la sediul Institutului Național de Statistică, cu Ministrul Finanțelor Publice, domnul Eugen OrlandoTeodorovici şi cu domnul Darius Vâlcov,consilier al prim-ministrului, pe tema fundamentării bugetului pe anul 2019. Noi am stabilit la Asociația Municipiilor din România să solicităm repartizarea unei treimi din totalul bugetului de stat pentru autoritățile locale, aşa cum se întâmplă în Europa. Din păcate s-a încercat să ne pună cap în cap structurile asociative administrative, Asociația Municipiilor din România cu Uniunea Consiliilor Județene din România, cu Asociația Orașelor şi cu Asociația Comunelor din România, față de procentele de împărțire a impozitului pe venit, între asociații.”

Primarul Sucevei a mai pus că problema de fond este că, din anul 2018, toate municipiile au pierdut bani, iar pentru a primi bani la nivelul anului 2017, trebuie acordat din impozitul pe venit 66,8% la municipii, calcul realizat de reprezentanții guvernului.

Lungu: “Propunerea de 45-50% din impozit pe venit la municipii apărută pe surse, ne nemulțumește total. Au fost discuții foarte ferme şi accide, multe din nemulțumiri fiind exprimate de primarii marilor oraşe din toate partidele politice, inclusiv PSD. Sperăm să găsim înțelegere la nivelul primului ministru, vis-a-vis de doleanțele justificate ale autorităților locale. În alte condiții nu vom putea realiza programul de investiții stabilit în fiecare localitate.”

La Bucureşti, edilul-şef al Sucevei a mai avut discuții la Ministerul de Finanțe, la Comisia de împrumuturi pentru utilizarea banilor aprobați, care să poată fi cheltuiţi în anul 2019, precum şi la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pe tema încheierii contractelor pe fonduri europene.

“Din păcate nu se pot încheia contracte de finanțare europeană până la aprobarea bugetului de stat pe anul 2019”, a încheiat Lungu.

comments

comments