Un număr de 11 ansambluri şi alaiuri tradiţionale din mai multe zone ale ţării, dar şi din Ucraina, vor participa, vineri, la cel mai longeviv festival judeţean de datini şi obiceiuri din România.
Potrivit organizatorilor, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, la festivalul de la Piatra-Neamţ, aflat la cea de-a 50-a ediţie, sunt invitate zece trupe care vor evolua alături de formaţia gazdă, Ansamblul Folcloric “Floricică de la munte”.
Participanţii îşi vor etala costumele şi jocul tradiţional specific zonei de provenienţă într-o paradă care va începe la ora 16,00 şi se va derula pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel “Ceahlău” – Teatrul Tineretului. De la ora 17,00 va începe spectacolul de gală pe scena amenajată pe platoul Curţii Domneşti.
Invitaţii acestei ediţii sunt “Urşii” din Asău – Bacău, “Capra de la Dolhasca” – Suceava, “Căiuţii” de la Mihoreni – Ţinutul Herţa, Ucraina, “Cerbul de la Heleşteni” – Iaşi, “Căiuţii de la Tudora” – Botoşani, Alaiul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Timişeşti – Neamţ, Alaiul de datini de la Urecheni – Neamţ, “Sumănarii” din Trifeşti – Neamţ, Alaiul de datini de la Pînceşti – Neamţ şi “Arnăuţii” din Bălţăteşti – Neamţ.
Festivalul a debutat în decembrie 1969 sunt numele de “Alaiul de datini şi obiceiuri” şi s-a desfăşurat în fiecare an, fără întrerupere. De-a lungul timpului, manifestarea şi-a schimbat denumirea, ultimele zece ediţii purtând titulatura de Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă “Steaua sus răsare”. AGERPRES