full screen background image

Muzeul de Artă al Bucovinei ar putea fi înființat în spațiul Arhivelor Naționale

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că s-a mai făcut un pas pentru înființarea Muzeului de Artă al Bucovinei, în Suceava

“În urma demersurilor repetate pe care le-am făcut, s-a aprobat perfectarea unui schimb de imobile, care ne va permite să înființăm Muzeul de Artă al Bucovinei.

Încă de la începutul anului, prin Hotărâre a Consiliului Județean Suceava, se trecea în domeniul public al statului o parte a imobilului de pe Str. Alexandru cel Bun – unde funcționează Centrul Militar – cu destinația de sediu al Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale”, a spus Flutur.

Imobilul primit la schimb, în care va fi amenajat Muzeul de Artă al Bucovinei, cu o suprafață utilă de peste 600 de metri pătrați, este situat în clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie.

În momentul de față, există deja peste 4.000 de obiecte de patrimoniu de artă care nu sunt expuse, respectiv picturi, gravuri şi sculpturi etc.

“Pentru obținerea fondurilor necesare reabilitării clădirii în vederea înființării unui muzeu de artă am pregătit un proiect transfrontalier, împreună cu Regiunea Cernăuți, din Ucraina, în valoare de 1 milion de euro.

Este un proiect comun pe promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric, în care lider de proiect este Muzeul Bucovinei, iar partener Muzeul de Artă din Cernăuți”, a precozat Gheorghe Flutur.

Proiectul are ca obiective, printre altele reabilitarea, conservarea și valorificarea monumentelor de arhitectură/muzee de artă, care reprezintă repere importante pentru istoria Sucevei și a Bucovinei, promovarea muzeelor în circuitul turistic național, transfrontalier și european, creșterea numărului de turiști prin optimizarea spațiilor de expunere ale patrimoniului de artă, realizarea unui cadru optim al protecției, conservării şi valorificării colecțiilor existente.

“Prin înființarea unui Muzeu de Artă la Suceava vom asigura și spațiul de expunere, depozitare și de carantină al colecțiilor de artă – grafică, pictură, sculptură, salvarea monumentelor de arhitectură, în care vor fi valorificate colecțiile de artă. Vor fi reorganizate, reamenajate și modernizate spațiile de expunere permanente și temporare – sisteme și mobilier de expunere, sisteme interactive de prezentare a colecțiilor de artă.

Muzeul de Artă va completa oferta culturală şi turistică a Bucovinei, va deveni un nou punct de atracție în Suceava, întregind paleta muzeelor din Bucovina”, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza