full screen background image

Alianța Franceză ar putea fi înfiinţată şi la Suceava

Suceava ar putea să se alăture celor patru județe din România în care Alianță Franceză este prezentă și prin care comunitățile beneficiază de programe culturale și educaționale.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Biroul Francez din Suceava, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a anunțat inițierea unei serii de discuții la Ambasada Franței în România, de către fostul ministru al Educației, Valentin Popa, în vederea înființării la Suceava a unei Alianțe Franceze .

Actualul rector al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a precizat că, în timpul mandatului de la Ministerul Educației, a fost preocupat de susținerea ideii lansate de președintele Franței, Emmanuel Macron, legată de înființarea universităților europene.

Popa a spus că, că în urma întâlnirilor cu ambasadorul Franței în România, s-a conturat ideea înființării unei Alianțe Franceze la Suceava, astfel încât să fie dezvoltate relațiile de cooperare.

Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că echipa Institutului Francez din România la București s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și cu prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, pentru a discuta despre constituirea unei Alianțe Franceze la Suceava.

Ardeleanu este de părere că o Alianță Franceză este o instituție a comunității și comunitatea este cea care solicită, acceptă și se implică în construirea unei Alianțe Franceze şi a subliniat faptul că, în județul Suceava, nu există nicio școală care să nu aibă limba franceză ca limbă de studiu.

“Peste 90% dintre elevii județului Suceava sunt francofoni”, a spus Ardeleanu.

La conferința de presă au mai participat Michel Monsauret, atașat de cooperare educativă și coordonator al Alianțelor Franceze în România, şi Hélène Roos, directorul Institutului Francez din București.

Alianța Franceză are sediul la Paris şi este un organism privat, care are statutul de asociație cu scop nelucrativ, recunoscută de utilitate publică, și a cărei misiune este promovarea limbii și culturii franceze în străinătate.

În această calitate, ea contribuie la predarea limbii franceze ca limbă străină și eliberează unele diplome specifice, precum și pe cele definite de ministerul francez al Educației naționale (DELF și DALF).

În România, Alianța Franceză are 4 centre, la Brașov, Constanța, Pitești și Ploiești.

comments

comments