De curând, România a fost condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru gropile de gunoi. 68 de astfel de gropi, neconforme, sunt în continuare deschise, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita până în 2009. Ce înseamnă asta? Că statul român va plăti deocamdată cheltuielile de judecată, fără să fie supus unor sancțiuni suplimentare, obligat fiind însă să ia măsurile de a închide gropile de gunoi ilegale… Deci, clar, vor mai trece încă pe atâția ani fără să se facă mare lucru. Pentru că merge și așa… cu cheltuielile de judecată doar…
9 ani au trecut fără să se facă nimic… Pare a fi o chestiune foarte complicată, aceasta cu gunoiul. De la colectarea lui selectivă, la depozitarea și distrugerea lui. Ceea ce este însă foarte limpede, e faptul că suntem o țară ce respiră cu greu de sub gunoaie. Și că grămada lor crește de la o zi la alta, fără să se întrevadă o soluție.
Aud că nici autoritățile locale care își doresc să facă ceva nu pot, din cauza birocrației care blochează orice demers. În problema aceasta, mă simt ca un școlar care, deși ascultă cu atenție explicațiile profesorului, nu înțelege o iotă din ceea ce se predă. Pot doar să bănuiesc că lucrurile sunt foarte complicate în privința locului de depozitare al gunoaielor, dar nu înțeleg de ce nu se poate face nimic ca gunoiul să nu ajungă la groapă, ci în locuri de depozitare selectivă, de unde să fie preluat și reciclat.
Am încercat să o iau pe un fir logic al acestei probleme și să înțeleg care sunt pașii mici pe care eu, ca cetățean, aș putea să-i fac. Primul: să colectez selectiv gunoiul. Apoi, să-l duc la locurile de colectare special amenajate… Știu doar de unul în Suceava, în parcarea unui centru comercial. Pun în mașină sacoșa cu PET-uri, sacoșa cu doze, sacoșa cu hârtie. Descarc gunoiul și îl predau spre reciclare. Nu e îmbulzeală. Și aflu că în două luni va fi și mai puțină aglomerație, chiar deloc. Pentru că centrul se va închide. De ce? Pentru că nu este rentabil. De ce nu e rentabil? Pentru că lumea nu aduce gunoaiele aici. De ce nu le aduce? Pentru că nu vrea să traverseze jumătate de oraș doar pentru a plasa selectiv gunoaiele. Și scuza nu mi se pare deplasată deloc. Cât de tare ar putea să doară dacă acestui punct de colectare i s-ar găsi un loc mai accesibil în orașul nostru? Poate că ar fi mai mulți cei care ar colecta selectiv. Și dacă ar fi mai mulți, poate s-ar înființa mai multe astfel de puncte. Și dacă s-ar înființa mai multe, ar fi mai puțin gunoi de dus la groapă… și lanțul deducțiilor mele continuă. În cerc, însă. Vicios ar spune unii… Pentru că, de fapt, e doar o deducție puerilă pentru mulți. Căci gunoaiele sunt prea multe, prea mari, prea complicate, ca să-și bată real cineva mintea cu ele.
Dar ce-ar fi dacă și-ar bate mintea cei mici, elevii din zecile de ECO-școli din județ? Și-ar face ceva și să atragă atenția părinților și autorităților ca centrul acesta să nu se desfiiințeze, ci să facă pui. Poate ar conta…
Altfel, tot ce va rămâne e spațiul gol pe locul centrului de colectare și zeci de ECO-școli ce-și flutură steagul verde deasupra gunoaielor.