full screen background image

1 octombrie – Șoferii cinefili răsplătiți

Am mai auzit de curând una bună… La Senat s-a înregistrat un proiect de lege ce propune reducerea punctelor de penalizare pentru șoferii români, printr-o serie de filmulețe ale Poliției cu privire la corectarea voluntară a unor acțiuni greșite la volan. Mai exact, “în cazul aplicării a două puncte de penalizare, altele decât cele premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor două puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ realizat de Poliția Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic”.

Ce spuneți? Sună bine?! Păi, cum să nu sune bine, mai ales că statisticile realizate de Consiliul National al Cinematografiei a relevat o creștere spectaculoasă a numărului de spectatori români în sălile de cinematograf. N-om fi noi ca islandezii, cei mai mari consumatori de cinematografie, dar ce nu face românul pentru a scăpa de 2 puncte penalizare…

Îmi și imaginez o gașcă de șoferi indisciplinați… “Ce zici?! Mergem la un film? Iei tu popcornul și iau eu sucul.” Cum se așază ei disciplinați pe scaunele unei “structuri” sau unui partener al Poliției Române și se emoționează la filmul educativ realizat de aceeași Poliție Română. Iar după vizionare, cum duc ei cutiile de popcorn și dozele golite frumușel, la coș și așteaptă în rând, tot disciplinați, să li se elibereze dovada de participare la vizionare… Și-apoi, marcați profund de cele văzute, unii chiar traumatizați, își făgăduiesc în gând sau unii altora că nu vor mai apăsa veci pedala de viteză mai mult decât prevede legea….

Să fim serioși! Filme cu răsturnări de mașini și șoferi care circulă ca la raliu, lăsând în urmă dezastre, sunt deja în Box Office-ul românesc. Și culmea. accidente tot se întâmplă.

Chiar asta o fi soluția?! Înțeleg că disciplinarea pozitivă a ajuns și în sectorul educației adulților, dar chiar vizionarea unui film educativ să fie panaceul pentru insiciplina unora dintre șoferi?! Nu știu domnii polițiști că cel mai greu este să educi un adult?… Proiectul acesta de lege mă face să mă întreb dacă nu cumva or fi vreo doi pasionați de cinematografie prin Senat, buni prieteni cu vreun regizor, care vor să-și deschidă o nouă afacere….

C-așa-i românul: inventiv și-i place să îmbine utilul cu plăcutul, indiferent dacă e cheltuială în plus pentru alții, cu rezultate zero. Îi place să anticipeze doar finalurile filmelor americane, nu și al inițiativelor cu proiectele de lege.

comments

comments