full screen background image

28 septembrie – Curat… murdar

Zilele trecute am citit un articol despre cât de periculoase pot fi uscătoarele de mâini din toaletele publice. Deși nu am o fobie în privința bacteriilor și microbilor, articolul mi-a stârnit interesul. Pentru că mi se întâmplă să mănânc la restaurant suficient de des, cât să îmi pese de rezultatele amintite în articol.

Recunosc că, până acum, evaluam calitatea unui restaurant și după curățenia existentă în baie. Aflu însă că luciul chiuvetei și al vasului de toaletă sau reflexia clară a oglinzii nu sunt suficiente pentru a da verdictul legat de curățenie. Că la fel de importantă este curățenia aparatului de uscat mâinile. Știți… aparatele acelea ce fac uneori un zgomot asemănător tornadelor și care îți usucă mâinile în mai puțin de un minut.

Bine educat în privința igienei, te speli pe mâini înainte de a lua masa. Corect până aici. Însă în momentul în care vrei să ți le usuci rapid, băgându-le într-un uscător, ai putea colecta mai mulți microbi decât aveai înainte de a da drumul apei să curgă. Colonii întregi de bacterii viețuiesc nestingherite în jetul de aer, și-apoi pe mâinile uscate, dar… curat-murdare. Cam 62 de tipuri de diverse bacterii reprezentante a 21 de specii – spun cei care au fost curioși să facă un studiu pe această temă.

Și-atunci, care ar fi soluția?… Să strecori un prosopel printre multele alte din poșetă?! Să umbli cu sulul de șervețele uscate la purtător?!… S-a tot vorbit despre câte păduri se taie pentru șervetele de hârtie pe care le folosește într-un an familia ta și n-ai mai vrea să dobori un copac în plus….
Deci, nu tu uscătoare electrice, nu tu șervet de hârtie, iar prosoapele de unică folosință sunt deja un moft!

Soluția ar fi să ieși șiroind din baie, mizând pe aerul ce-ți împrăștie din mers stropii. Sau, mai elegant, să mai zăbovești puțin, preț cât să-ți scuturi mâinile, ca în jocurile copilăriei. Așa vei aduna doar câțiva microbi zburători prin aer, fără să le sporești numărul cu bună știință. Contribui puțin și la salvarea planetei, scazi timpul de așteptare a mâncării comandate și te simți mai curat… murdar.

Sfatul meu este să învățăm și acceptăm conviețuirea cu microbii, sporind imunitatea organismului, fără însă a-i colecta în număr sporit în cunoștință de cauză.

comments

comments