full screen background image

Tulcea: Acţiuni de recoltare a mistreţilor pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane

Reprezentanţii Direcţiei Silvice şi cei ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) au capturat, până în prezent, 40 de exemplare de mistreţi în zona de terasă a judeţului Tulcea, în cadrul acţiunilor preventive pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane (PPA).

Angajaţii Direcţiei Silvice au început acţiunile în urmă cu aproximativ două săptămâni, din cota de 119 mistreţi, pe cele şapte fonduri de vânătoare, fiind capturate 20 de exemplare, potrivit reprezentanţilor instituţiei statului.

Un număr similar de mistreţi a fost capturat şi de AJVPS pe cele nouă fonduri de vânătoare gestionate în zona de terasă a judeţului.

“Până aseară (joi seara – n.r.), nu am găsit leşuri de mistreţi. Aseară, pe fondul Crapina, a fost identificat cadavrul în putrefacţie al unui mistreţ şi am anunţat medicii veterinari care au luat probe pentru analiză”, a precizat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului de Administraţie al AJVPS, Tudorel Oancea.

Acţiunile de capturare la pândă a mistreţilor în zona de terasă a judeţului se desfăşoară, potrivit sursei, foarte greu, din cauza temperaturilor ridicate, iar cota la mistreţi este de circa 270.

Potrivit legislaţiei în domeniu, exemplarele de mascul din populaţia de mistreţi pot fi capturate pe toată perioada anului, iar vânarea femelelor şi a godacilor este permisă de la finele verii până la sfârşitul lunii ianuarie.

În Delta Dunării, zonă în care în luna iunie s-a identificat PPA şi în care în urmă cu circa opt ani s-a interzis vânătoarea, recoltarea mistreţilor va începe după clarificarea legislaţiei în domeniu.

Conform unei decizii adoptată la 1 august de Comitetul ministerul pentru situaţii de urgenţă privind combaterea PPA, în ariile naturale protejate, inclusiv în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, la fel ca în judeţul Constanţa şi în Insula Mare a Brăilei şi în Balta Ialomiţei, toţi mistreţii şi prădătorii, cu excepţia speciilor aflate pe cale de dispariţie, vor fi ucişi preventiv.

PPA nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Această boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice are o evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin şi nici tratament. Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă ei pot reprezenta o sursă de infecţie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare. AGERPRES

comments

comments