Pompierii militari au intervenit, în urma ploilor abundente din ultimele 24 de ore, în 66 de localităţi din 25 de judeţe şi în Bucureşti. Şapte persoane din Neamţ şi Mehedinţi au fost evacuate, se arată într-un bilanţ de miercuri al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii militari au intervenit în 25 judeţe şi municipiul Bucureşti, în urma precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore şi a instabilităţii atmosferice.
Astfel, marţi şi noaptea de marţi spre miercuri, la nivel naţional au fost emise 92 de atenţionări şi avertizări Cod Galben şi Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase imediate, care au vizat descărcări electrice, averse de ploaie, intensificări ale vântului şi grindină.
Ca urmare, au fost afectate 66 de localităţi din 25 de judeţe (Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui) şi municipiul Bucureşti.
Pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din 332 de curţi/grădini, 33 de locuinţe, 38 de beciuri şi 9 anexe gospodăreşti. De asemenea, 50 copaci au fost doborâţi, iar două acoperişuri au fost avariate de vântul puternic, arată IGSU.
Conform sursei citate, şase persoane din judeţul Neamţ (patru din Lunca şi două din Nemţişor) au fost evacuate temporar la rude, iar în localitatea Strehaia din Mehedinţi o femeie imobilizată, care nu are aparţinători, a fost evacuată şi cazată la un azil de bătrâni.
În judeţul Hunedoara, în urma unei ploi torenţiale de scurtă durată au fost inundate trei localităţi din comuna Vaţa de Jos. O femeie cu probleme locomotorii, în vârstă de 71 de ani, din satul Basarabasa a murit după ce a fost luată de viitură în curtea sa. Apa a intrat în mai multe gospodării şi anexe din localităţile Prăvăleni, Ciungani şi Basarabasa şi a afectat un drum comunal.
Marţi seara şi în cursul nopţii, pompierii militari hunedoreni au intervenit pentru evacuarea apei şi înlăturarea aluviunilor aduse de viitură din peste 100 de gospodării.
Întrucât şi în următoarea perioadă sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, reprezentanţii IGSU îi sfătuiesc pe oameni ca, pe timpul creşterii debitelor de apă, să nu se apropie de malurile râurilor, să nu traverseze viiturile rapide şi să stea în zone înalte, unde apa nu poate ajunge.
Meteorologii au prelungit din nou, marţi, avertizarea cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate, fiind vizate judeţele din Transilvania, Banat, Crişana şi local din Maramureş, Oltenia şi Muntenia. Avertizarea este valabilă până miercuri, la ora 23.00.