full screen background image

Sute de curţi şi zeci de case inundate; un minor decedat; 14 persoane salvate de pompierii militari

Sute de gospodării inundate, 14 persoane salvate de pompieri, un minor decedat care a fost surprins de descărcările electrice – acesta este bilanţul fenomenelor meteo nefavorabile manifestate în ultimele ore la nivelul ţării, potrivit IGSU.

Efectivele ISU au acţionat atât în cursul zilei de joi, cât şi pe timpul nopţii cu motopompe, autospeciale şi tehnică grea de intervenţie pentru evacuarea apei din 60 de case, 71 de anexe gospodăreşti, 484 de curţi, 43 de subsoluri şi beciuri şi de pe 31 de străzi, dar şi pentru salvarea persoanelor.

De asemenea, s-a acţionat cu accesorii de descarcerare pentru degajarea a 11 copaci doborâţi de vântul puternic.

IGSU precizează că 14 persoane surprinse de ape au fost salvate de către echipajele de pompieri militari, iar peste 1.300 de animale au fost adăpostite.

Totodată, 50 persoane din judeţul Neamţ şi o persoană din judeţul Botoşani au fost evacuate preventiv din locuinţe până la retragerea apelor şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor.

În localitatea Trifeşti din judeţul Neamţ a fost necesară evacuarea persoanelor, având în vedere că 20 de locuinţe erau în pericol să fie inundate în cazul ruperii digului care delimitează o acumulare de apă.

În prezent, nivelul apei este în scădere, iar pompierii de la ISU Neamţ, împreună cu autorităţile locale, monitorizează situaţia, astfel încât persoanele evacuate să revină în locuinţe după înlăturarea pericolului.

Situaţii de urgenţă generate de inundaţii s-au înregistrat şi în judeţul Botoşani, unde s-a intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri şi pentru evacuarea apei din gospodării.

Astfel, în localitatea Răuseni, o persoană care se afla cu oile într-o zonă inundabilă a fost recuperată împreună animalele de către salvatori, iar alte trei persoane din municipiul Botoşani, aflate în autovehiculele surprinse de apă, au fost deblocate de către pompierii botoşăneni.

Din nefericire, în localitatea Tămăşoaia din judeţul Bacău, manifestarea fenomenelor meteo extreme a generat decesul unui minor, surprins de descărcările electrice.

Salvatorii au intervenit de urgenţă, însă, în ciuda tuturor eforturilor, copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

În sprijinul populaţiei afectate de inundaţii din judeţul Bacău, IGSU a dislocat două echipaje cu instalaţii de potabilizare de la ISU Iaşi şi ISU Vrancea pentru asigurarea apei potabile şi menajere.

În judeţul Teleorman, echipaje de pompieri cu motopompe intervin şi la această oră pentru evacuarea apei din 10 locuinţe şi peste 300 de curţi şi beciuri inundate în urma ploilor.

O intervenţie deosebită a avut loc şi în localitatea Valea Moldovei din judeţul Suceava, unde pompierii militari au salvat două persoane şi aproximativ 400 de oi surprinse de ape într-o zonă deschisă. Acestea au fost trecute peste apă în siguranţă.

În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice şi se acţionează pentru înlăturarea efectelor în judeţele Bacău, Buzău, Neamţ şi Teleorman.

Potrivit IGSU, echipaje de salvatori au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din 20 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

În contextul atenţionărilor meteorologice care vizează o mare parte din ţară, pompierii militari rămân mobilizaţi pentru monitorizarea permanentă a cursurile de apă şi pentru asigurarea intervenţiei imediate în sprijinul comunităţilor afectate. AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza