full screen background image

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în vizită în judeţul Suceava

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se află astăzi într-o vizită în judeţul Suceava.

Pentru început, ea a inspectat şantierul noii clădiri a Spitalului municipal Fălticeni.

Ministrul a fost însoţit de subsecretarul de stat – Tiberius Brădăţan, prefectul de Suceava – Mirela Adomnicăi, senatorul PSD – Ion Stan şi deputatul PSD – Alexandru Rădulescu.

Pintea a explicat că alocările bugetare de la Ministerul Sănătăţii, realizate de o comisie, pe baza unor criterii de eligibilitate, au avut în vedere terminarea lucrărilor la investiţiile aflate deja în stadii de finalizare, pentru a fi date în folosinţă cât mai repede, şi că investiţia la de la Spitalul municipal Fălticeni va fi terminată cel mai târziu anul viitor.

Ministerul Sănătăţii a alocat în acest an 11 milioane de lei Spitalului municipal Fălticeni, pentru finalizarea lucrărilor de construcţii-montaj.

Managerul spitalului, Vlad Morariu, a declarat că, până acum, s-au cheltuit 53 de milioane de lei, o altă sumă, de 2,3 milioane de lei, urmând să fie utilizată pentru dotările nemedicale.

Alte 27 de milioane de lei sunt necesare pentru dotările medicale ce vor fi asigurate de Ministerul Sănătății.

Corpul central al Spitalului municipal Fălticeni are capacitatea de 250 de paturi, la care se mai adaugă alte 87 de paturi din secţiile exterioare.

Zona arondată unității sanitare deservește peste 150.000 de persoane.

Ministrul Sănătății a mai anunţat că Serviciul de Ambulanță Judeţean (SAJ) Suceava ar putea primi, la rectificarea bugetară, bani pentru renovarea viitorului sediu al subunității din Vatra Dornei.

Ministrul a răspuns astfel unei întrebări adresate de jurnalişti referitoare la o declaraţie a directorului SAJ Suceava, Alexandru Lăzăreanu, care a spus recent că Ministerul Sănătăţii nu a alocat bani pentru investiţii în 2017 şi 2018.

Alexandru Lăzăreanu declara la începutul acestei luni că va căuta bani pentru renovarea viitorului sediu al substaţiei de la Vatra Dornei, ce va funcţiona în clădirea fostei băi comunale din oraş, investiţia fiind estimată la circa 250.000 de lei.

Pintea a spus că s-ar putea aloca fonduri după rectificarea bugetară: ”Pentru substaţie, în momentul în care va fi rectificarea bugetară şi disponibilizarea din fondul de rezervă, dar eu în aprilie am primit prima adresă, în 26 aprilie”, a spus Pintea.

Sorina Pintea a mai declarat, la Fălticeni, că Ministerul Sănătăţii are în vedere înfiinţarea a opt centre regionale de transfuzie sanguină, cu puncte de colectare a plasmei, reabilitarea şi dotarea centrelor judeţene de transfuzie sanguină, dar şi o îmbunătăţire a promovării donării de sânge.

Pintea susține că nu a interzis informarea opiniei publice în legătură cu activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică şi Serviciilor de Ambulanţă.

Ea a declarat, la Suceava, că aceste instituții pot organiza în continuare conferințe de presă și că “întreaga tevatură a fost creată în mod artificial”.

Ministrul a menționat că subiectele sensibile „trebuie abordate unitar la nivel național”, fiind necesar un punct de vedere al Ministerului Sănătății.

În continuare, Pintea a fost la Spitalul Județean Suceava, pentru a inspecta lucrările la extinderea secției de cardiologie și la alte investiții derulate.

Vizita a fost urmată de declarații de presă.

Pintea a abordat subiectul cardurilor de sănătate, a căror fiabilitate este scăzută în unele perioade.

Blocarea sistemului este gravă, a spus ministrul Sănătății, dar acest lucru cade în competența Casei de Asigurări de Sănătate.

În continuare, la Complexul Zamca, ministrul a participat la deschiderea oficială a manifestării Zilele Medicale ale Sucevei.

“Este foarte important ceea ce însemnaţi pentru Ministerul Sănătăţii şi doresc să vă asigur că prezenţa mea aici înseamnă că vă apreciez foarte mult munca, chiar foarte mult şi că întotdeauna în mine, la Ministerul Sănătăţii, veţi avea un real sprijin. Vă mulţumesc foarte mult, încă o dată, pentru invitaţie”, a spus Pintea.

Sorina Pintea va fi prezentă şi vineri, 25 mai, la ora 08,30, la Complexul Zamca din Suceava, la deschiderea sesiunilor științifice din cadrul Zilelor Medicale ale Sucevei.

comments

comments