full screen background image

Opt programe de înzestrare pentru Armata Română

Viziunea MApN pentru Armata Română include opt programe de înzestrare prioritare, care au fost demarate sau urmează să fie demarate, a declarat, joi, colonelul Gheorghe Negru, de la Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale la Conferinţa “TechSpring into the Future”, organizată în cadrul Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018.

“Pentru aceste opt programe prioritare de înzestrare, în luna mai a anului 2017, Parlamentul României a transmis Ministerului Apărării Naţionale aprobarea iniţială pentru a se iniţia procedurile de atribuire a contractelor. Aceste programe sunt: sistem multiplu de lansare de rachete cu bătaie mare, transportor blindat pentru trupe 8×8, sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare, corvetă multifuncţională, sistem de lansare mobil rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă a infanteriei 84, sistem C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR”, a spus Gheorghe Negru.

El a precizat că, în acest context, intenţia MApN este de a implica şi industria naţională de apărare în procesul de înzestrare a Armatei Române, iar intenţia este de a dezvolta pe baze noi industria naţională de apărare, fapt care va contribui la crearea de noi locuri de muncă.

“Pe lângă programele de înzestrare prioritare, MApN intenţionează să demareze noi programe de înzestrare pentru îndeplinirea diferitelor obiective asumate de România în context NATO, cu scopul de a continua procesul de transformare a Armatei Române, precum şi pentru implementarea progresului tehnologic în domeniul sistemelor şi echipamentelor cu destinaţie militară”, a mai spus Gheorghe Negru.

El a explicat că scopul conferinţei de joi este acela de a asigura cadrul potrivit pentru schimbul de opinii şi experienţă între experţii civili şi militari din domeniul industriei de apărare.

“În egală măsură, acesta contribuie la identificarea oportunităţilor şi a căilor prin care se poate îmbunătăţi cooperarea între cercetarea ştiinţifică şi industria de apărare. Interoperabilitatea cu sistemele de armament ale ţărilor membre NATO şi ale Uniunii Europene (…) este o cerinţă obligatorie în cadrul procesului extins de modernizare a sistemelor şi echipamentelor categoriilor de forţe ale Armatei Române. Viziunea MApN asupra înzestrării Armatei Române include opt programe de înzestrare prioritare care au fost demarate sau urmează să fie demarate”, a afirmat specialistul Departamentului pentru Armamente al MApN.

În prezent, la nivelul structurilor MApN se desfăşoară activităţi pentru pregătirea iniţierii etapei a doua pentru realizarea capabilităţii avion multirol.

“Cea mai mare parte a activităţilor din cadrul programelor de modernizare a sistemului de armament derulate de MApN s-au desfăşurat şi prin cooperarea industrială. Aceste programe de înzestrare au beneficiat de îmbunătăţirea nivelului tehnologic al capacităţilor de producţie ale agenţilor economici din industria naţională de apărare, realizată prin intermediul finanţărilor proprii sau prin transfer tehnologic”, a mai spus Gheorghe Negru.

El a arătat că, pe baza experienţei acumulate de MApN, acesta sprijină ideea de cercetare ştiinţifică, ca o condiţie esenţială de furnizare de sisteme de armament şi echipamente militare mature tehnologic.

“România este pregătită şi a anunţat deja intenţia de a participa la o serie de proiecte în domeniul dezvoltării capacităţilor aliate şi în context european”, a concluzionat expunerea Gheorghe Negru.

În cadrul conferinţei, care face parte din campania de informare publică “WeAreNATO”, au susţinut prezentări reprezentanţi din cadrul Organizaţiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie a NATO (NATO STO), Departamentului pentru Armamente, Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Academiei Tehnice Militare. AGERPRES

comments

comments