full screen background image

Misiuni de distrugere și de asanare pirotehnică, în Poligonul din comuna Baia

Grupa Pirotehnică a pompierilor militari suceveni, formată din Maior Ilie Șveduneac, Maistru militar principal Iulian Pentilescu și Plutonier adjutant Marius Chimiuc, a organizat, pe 10 mai, în Poligonul „Bogata”, din comuna Baia, o ședință de distrugere a muniției asanate de pe teritoriul județului Suceava, în primul trimestru al acestui an.

Pirotehniștii au fost sporijiniți de către polițiștii de la Serviciul Acțiuni Speciale (grupa pirotehnică), de la Poliția Rutieră și de la Poliția Baia, precum și de către lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Baia.

Elementele de muniție proveneau din cele două războaie mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcționare, și au fost găsite în diferite zone ale județului.

Acțiunea de distrugere s-a executat prin explozie controlată, folosindu-se procedeul electric, dublat de un procedeu pirotehnic de siguranță.
Au fost distruse 264 de elemente de muniție (bombe explozive de aruncător și proiectile de artilerie, de diferite calibre; grenade de mână defensive, ofensive și antitanc; alte elemente de muniție).

La scurt timp după încheierea misiunii de distrugere, la ora 16:11, echipa pirotehnică a fost solicitată să intervină la o misiune de asanare, în localitatea Râșca. Pirotehniștii, care se aflau pe drumul de întoarcere în unitate, au schimbat ruta și s-au deplasat la fața locului, unde au identificat o bombă explozivă de aruncător, calibrul 82 mm, care provine din timpul celui de-Al doilea Război Mondial. Aceasta era echipată cu focos, în perfectă stare de funcționare, și a fost găsită de către un cetățean, în propria gospodărie, în timp ce executa lucrări de excavație pentru fundația unei case de locuit.

Pirotehniștii au securizat zona și au evacuat din perimetru persoanele neautorizate. Situația în care s-a desfășurat misiunea a fost una complexă, cu un grad de periculozitate ridicat, deoarece bomba se afla la o distanță de doar 20 de metri față de clădirile din zonă, iar la orice șoc sau manevrare greșită, se putea declanșa o explozie care ar fi afectat totul pe o rază de aproximativ 800 de metri.

După ridicarea muniției și punerea acesteia în siguranță, pirotehniștii au instruit persoanele aflate la fața locului privind modul de comportare în astfel de situații.

Ambele misiuni, atât cea de distrugere a muniției, cât și cea de asanare pirotehnică, s-au desfășurat cu profesionalism, fără a pune în pericol vieți omenești sau bunuri materiale.

comments

comments