full screen background image

E.ON România şi CERT-RO colaborează pentru creşterea securităţii cibernetice a reţelelor de electricitate

E.ON România şi Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO au încheiat un protocol de colaborare care are ca principal scop schimbul de informații în domeniul securității cibernetice, susținerea campaniilor de conștientizare a riscurilor din domeniul securității cibernetice, precum și facilitarea schimbului de experiență între specialiști.

Luăm foarte în serios riscurile asociate unor incidente sau atacuri cibernetice. Sistemele digitale din reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice pot fi ţinta unor astfel de atacuri cu consecinţe potenţiale deosebit de serioase asupra securităţii furnizării, precum şi cu pagube însemnate pentru companie. Totodată, suntem conştienţi de obligațiile care ne revin în privinţa protejării sistemelor energetice care oferă servicii esențiale, precum şi a datelor colectate şi administrate”, a declarat Frank Hajdinjak, CEO E.ON România.

Potrivit specialiştilor, odată cu creşterea rolului tehnologiilor digitale în infrastructura energetică cele mai mari riscuri la adresa sistemelor sunt reprezentate de atacurile cibernetice. Studiile de piaţă arată că, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, cel mai mare număr de atacuri cibernetice a avut loc împotriva organizațiilor din domeniul energiei și împotriva integratorilor de sisteme industriale de control.

Prin protocolul încheiat cu E.ON, CERT-RO își extinde rețeaua de parteneri din sectorul energetic, în contextul transpunerii în legislația națională a Directivei privind adoptarea de măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniunea Europeană (Directiva NIS). Legea de transpunere va impune măsuri minime de securitate și cerințe de notificare operatorilor de servicii din mai multe sectoare esențiale: energie, transporturi, utilități, sistemul bancar, sănătate, piețe financiare și infrastructuri digitale.

 

Despre E.ON

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.000 km şi deservesc circa 3,1 milioane de clienţi din 20 de judeţe (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De la intrarea pe piaţa locală, E.ON a investit circa 1,5 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat 1,9 miliarde de euro sub formă de impozite şi taxe.

Despre CERT-RO

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică este punct unic de contact la nivel național pentru prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidente de securitate cibernetică din spațiul cibernetic românesc, dar și în relația și comunicarea cu instituții omoloage CERT-RO de pe teritoriul Uniunii Europene.

comments

comments