full screen background image

33 de localităţi din 10 judeţe, afectate de topirea bruscă a zăpezii

Topirea bruscă a stratului de zăpadă şi creşterea nivelului pânzei freatice au afectat, în ultimele 24 de ore, 33 localităţi din 10 judeţe (Giurgiu, Gorj, Teleorman, Dolj, Harghita, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt, Arad, şi Vâlcea).

Au fost afectate 31 case, 209 curţi, 95 anexe gospodăreşti, 689 fântâni, un pod, 31 podeţe, 714 hectare teren arabil, 388 hectare de teren-păşune şi 563,5 hectare de pădure, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă transmis vineri AGERPRES.

“În urma efectelor de vreme rea, cinci persoane din judeţul Teleorman au fost evacuate preventiv la rude, iar 30 de animale au fost adăpostite din calea apelor”, se arată în comunicat.

De asemenea, din cauza apei adunate pe carosabil, două drumuri naţionale, şapte drumuri judeţene şi şase drumuri comunale au fost restricţionate traficului rutier, însă în teren pompierii militari acţionează alături de echipaje specializate pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp.

“Conform datelor primite din teren în această dimineaţă, se înregistrează situaţii de urgenţă la nivelul a 23 de localităţi din 7 judeţe (Giurgiu, Teleorman, Dolj, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt şi Arad). Pompierii militari intervin la această oră în sprijinul cetăţenilor şi administraţiei publice locale, pentru evacuarea apei infiltrată în gospodării, decolmatarea fântânilor, supraînălţarea îndiguirilor de protecţie şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor”, se arată în comunicat.

Cele mai semnificative efecte se rămân pe raza judeţului Teleorman, în comuna Drăgăneşti – Vlaşca, dar şi punctual în alte localităţi, unde se acţionează neîncetat cu motopompe de diferite capacităţi şi autospeciale de intervenţie pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.

IGSU recomandă cetăţenilor din localităţile afectate de inundaţii să evite consumul de apă din fântâni, fără ca acestea să fie curăţate şi verificată potabilitatea apei.

“De asemenea, recomandăm curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apei rezultată în urma topirii stratului de zăpadă şi semnalarea inundaţiilor locale prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112”, se mai arată în comunicat.

La nivelul Centrului Operaţional Naţional al IGSU se monitorizează permanent evoluţia situaţiei operative din zonele afectate de inundaţii, fiind posibilă, la nevoie, suplimentarea efectivelor şi mijloacelor de intervenţie din teren. AGERPRES/

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza