full screen background image

Botoşani: Zeci de cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, donatoare de sânge

Peste 60 de cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati au donat miercuri sânge în cadrul unei campanii organizată de respectiva instituţie sanitară.

Campania se intitulează “Şi eu am salvat o viaţă! Salvatorii sunt donatori!” şi are ca scop susţinerea sistemului de transfuzii sanguine, dar şi conştientizarea populaţiei asupra nevoii de a dona sânge.

“Sângele înseamnă viaţă uneori. În situaţii critice, o donare de sânge este cheia supravieţuirii. Avem pacienţi în faze terminale, avem pacienţi cu afecţiuni hematologice. Angajaţii spitalului sunt salvatori, dar şi donatori în acelaşi timp. Ne dorim ca această campanie de donare de sânge să stimuleze donarea de sânge şi în rândul populaţiei active a judeţului Botoşani”, a afirmat directorul de îngrijiri Coca Crâşmaru.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Botoşani, Paraschiva Temneanu, susţine că în ultimii ani numărul donatorilor a înregistrat o scădere considerabilă, în timp ce numărul solicitărilor de sânge a crescut semnificativ.

“Din 2010, când am avut cel mai mare număr de donatori, numărul celor care donează a scăzut de la an la an. Acum avem în medie 15 donatori pe zi, iar cererea de sânge este de două ori mai mare”, a afirmat Temneanu.

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, în 2017 au fost onorate doar 71,06% din cererile de sânge şi produse din sânge ale pacienţilor. Practic, din cele 8.415 solicitări de sânge au putut fi onorate doar 5.980.

Numărul pacienţilor transfuzaţi în spitalul botoşănean a fost, anul trecut, de 2.050.

AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza