full screen background image

Zece licee din județ au primit echipamente moderne de la Fundația EGGER

Fundația EGGER susține liceele din județul Suceava în îmbunătățirea procesului de instruire prin dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne. În perioada 2016-2017 fundația a desfășurat, în colaborare cu prof. Adrian Graur, conducător de doctorat la Departamentul de Calculatoare, Automatică și Electronică al Universității „Ștefan cel Mare”, un proiect care a presupus achiziționarea de echipamente de ultimă generație pentru zece laboratoare de fizică, un laborator de automatizări și un laborator de electronică. Noile echipamente, în valoare de peste 50.000 de euro, stimulează capacitatea de învățare a elevilor și dezvoltarea unor abilități practice. Elevii au astfel posibilitatea să cerceteze probleme şi să testeze soluţii, să efectueze experimente care le dezvoltă spiritul de observare și capacitatea de a înţelege esenţa obiectelor şi fenomenelor.

Proiectul „Echipamente moderne pentru laboratoarele liceelor” a pornit de la o nevoie reală a unităților de învățământ în ceea ce privește procesul educațional. Pentru ca elevii de azi să facă față provocărilor viitorului aceștia trebuie să aibă parte de o educație interdisciplinară, cu accent pe latura practică. Pentru a ajuta elevii să fie competitivi pe piața muncii, instruirea elevilor trebuie să fie centrată pe formarea de competențe și de oameni capabili să învețe pe tot parcursul vieții. Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesar ca procesul educativ să dispună de o bază materială solidă.

Proiectul s-a desfășurat în două etape. Prima etapă, desfășurată în 2016, a presupus dotarea laboratoarelor de fizică ale colegiilor: “Eudoxiu Hurmuzachi“ din Rădăuți, “Ștefan cel Mare“ din Suceava, “Dragoș-Vodă“ din Câmpulung Moldovenesc, “Nicu Gane“ din Fălticeni și a liceului Teoretic “Ion Luca“ din Vatra Dornei. Valoarea echipamentelor distribuite în această etapă s-a ridicat 25.000 de euro.

Fiecare set distribuit a fost identic și a fost compus din surse de alimentare, galvanometru, modul pentru fizică moleculară și căldură, cutie laser optic, modul pentru electricitate și magnetism, modul pentru mecanică și acustică, un set de instrumente pentru spectrul magnetic, un tub catodic și un multimetru analogic.

În cea de-a doua etapă a proiectului, desfășurată în anul 2017, de echipamente moderne pentru laboratoarele de fizică au beneficiat Colegiul “Spiru Haret“ din Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava, Colegiul “Alexandru cel Bun“ din Gura Humorului, Colegiul “Vasile Lovinescu“ din Fălticeni și Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir“ din Suceava.

Kit-urile distribuite în 2017 au cuprins: o trusă de magnetism, galvanometru, modul pentru fizică moleculară și căldură, surse de alimentare, trusă optică geometrică, modul pentru electricitate și magnetism, modul pentru mecanică și acustică.

În 2017 Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava a fost dotat cu aparatură modernă pentru laboratorul de electronică, iar Colegiul “Vasile Lovinescu“ din Fălticeni a primit 4.800 de euro pentru achiziționarea de noi echipamente necesare laboratorului de automatizări.

Valoarea totală a proiectului în cea de-a doua fază de desfășurare a fost de 26.500 de euro.

Ioan Banciu, în calitate de președinte al Fundației EGGER, consideră că: „Instrumentele moderne le permit elevilor să pună cunoștințele teoretice acumulate în cadrul orelor în practică, să testeze și să facă o corelație între teorie și fenomenele reale. Suntem încântați că putem contribui la crearea unui mediu propice performanței în educație și că prin dotarea laboratoarelor din licee cu echipamente performante susținem cadrele didactice în procesul de formare și instruire al elevilor.”

Adrian Graur, coordonatorul proiectului se declară mulțumit de implementarea celor două etape ale proiectului „Laboratoare dotate corespunzător în colegiile noastre înseamnă șanse suplimentare pentru elevi în a îndrăgi și înțelege disciplinele respective mai ușor, în a descoperi utilitatea experimentului în formarea lor pentru viața activă, pentru a alege să se formeze în domeniul ingineriei. Experimentul de laborator permite elevului să producă și să controleze fenomene și procese din natură pe cale experimentală, să aprofundeze și să își verifice cunoștințele acumulate prin lecțiile teoretice. Pe de altă parte, experimentul conduce la obținerea de deprinderi lucrative cu aparatură specifică domeniului respectiv, apelând la metode și tehnici de lucru corespunzătoare. Experimentul dezvoltă capacități de investigare și observare, conducând la o gândire originală și flexibilă. Este de apreciat decizia Fundației EGGER de a sprijini laboratoarele de fizică, electronică, automatizări, dar nu numai, prin achiziționarea de echipamente de bază pentru desfășurarea activităților de instruire aplicativă a elevilor.”

Ce spun beneficiarii

„Trusele de fizică care au intrat în dotarea laboratorului de specialitate, au acoperit într-o anumită măsură toate domeniile fizicii care se predau în învăţământul gimnazial şi liceal, venind ca o completare necesară la dotarea existentă. Acestea fiind de generaţie nouă, permit realizarea experimentelor cu o acurateţe sporită. În consecinţă, s-a putut observa o mai bună înţelegere de către elevi a fenomenelor fizice precum şi o mai bună motivare a lor. Prin iniţiativa de care a dat dovadă Fundaţia EGGER, vine în sprijinul învăţământului sucevean, în ceea ce priveşte formarea tinerilor care au năzuinţa şi capacitatea de a fi educaţi şi instruiţi pentru a da o şansă viitorului nostru.” Marcel Ciuruș, profesor la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni.

„Este important să acorzi elevilor de liceu, viitori studenți, o bază materială care să le asigure egalitatea de șanse spre o educație de calitate, corectă, în contextul schimbărilor permanente. Mulțumim fundației EGGER și domnului profesor dr. ind Adrian Graur pentru viziune și implicare – achiziționarea de aparatură didactică- considerând această implicare deosebit de civică, deosebit de oportună pentru instruirea elevilor spre științele aplicative, atât de necesare pentru dezvoltarea unei societăți.” Mirela Barcău, profesor la Liceul Teoretic „Ion LUCA” din Vatra Dornei.

Fundația EGGER
EGGER identifică necesitățile reale ale comunităților locale și implementează proiecte durabile pentru grupurile țintă. Echipa Fundației EGGER este alcătuită dintr-un Consiliu Director, un Consiliu Consultativ (membri onorifici), un Secretar și Voluntari. Membrii Consiliului Consultativ: Prof. Univ. Dr. Ing. Adrian Graur, Luca Ciubotaru, Corneliu Dediu și Corneliu Cîrdeiu.

Activitățile și proiectele fundației sunt prezentate în mod transparent și online, la adresa: www.fundatiaegger.ro.

comments

comments