full screen background image

Mihai Tudose a rămas fără sprijinul PSD şi a demisionat

Premierul Mihai Tudose a anunțat că va demisiona și nu va asigura interimatul până la numirea unui nou premier. Este concluzia unei ședințe tensionate a Comitetului Executiv Național al PSD . Au fost 60 de voturi contra premierului Tudose, patru voturi pentru şi patru abţineri. În urma acestui rezultat, Tudose spune că partidul a decis că are nevoie de alt guvern.

ACTUALIZARE 22.45. „Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în această seară demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidențiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens.

Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului pana la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, a comunicat Guvernul.

ACTUALIZARE 22.30. “A fost o discuţie lungă, serioasă, cu foarte multe lucuri spuse, în care s-a discutat foarte deschis, nu contodent, şi, în final, s-a supus la vot hotărârea adoptată şi au fost 60 de voturi pentru, 4 abtineri, 4 voturi împotrivă şi Mihai Tudose care nu a votat. El a spus la începutul şedinţei că dacă CEx îi va cere să demisioneze o va face”, a declarat Dragnea.

„Au fost apariţii televizate care nu trebuiau să fie, în sensul că genul ăsta de declaraţii publice trebuie să fie făcute în CEx, chestiuni legate de relaţia cu unii miniştri, alte relaţii sau alte subiecte trebuie discutate în interiorul partidului.

S-a creat o stare de tensiune care a tot crescut în ultima perioadă.

Au contribuit şi unii colegi de-ai mei, care şi-au spus puncte de vedere, a fost o avalanşă de puncte de vedere care trebuiau discutate în partid şi au escaladat.

S-a ajuns în situaţia că în mod realist nu mai putem avea garanţia că peste o lună nu vom ajunge tot în această situaţie.

Se pare că am mână foarte proastă nu numai în ce priveşte propunerile de premier, le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere”, a declarat Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE 22.15. Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile.

Tudose va trimite demisia la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE 21.40. Mihai Tudose a declarat, după şedinţa CEx că îşi va da demisia „în seara asta sau mâine dimineaţă”.

„Partidul a decis, e nevoie de un alt guvern cu altă abordare, tot timpul e loc de mai bine. Nu am dorit să rup partidul.

Poate am şi eu vina mea, CEx m-a numit, CEx a spus că e loc de mai bine.

Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi km de autostradă, mai multe spitale, dar nu am închis anul prost.

Nu voi asigura interimatul.

Merg la Palatul Victoria să îmi iau lucrurile de acolo”, a declarat Mihai Tudose.

Citiți și: C.T. Popescu: PSD face o greșeală. Pentru Dragnea e o victorie cu pierderi prea mari

ACTUALIZARE 21.10. Conducerea PSD a votat retragerea sprijinului pentru Mihai Tudose.

PSD a decis să-i retragă sprijinul politic lui Mihai Tudose, după ce acesta a cerut personal să se ia o decizie, prin vot, privind susţinerea sa.

Au fost 59 de voturi contra premierului Tudose, patru voturi pentru şi patru abţineri.

Erau informaţii că majoritatea liderilor din CEx sunt de părere că trebuie tranşat conflictul şi că cel care trebuie să facă un pas înapoi e premierul.

După terminarea CEx al PSD, premierul ar urma să meargă la guvern, unde are demisia scrisă, pentru a o semna.

ACTUALIZARE 21.10. Gabriela Firea a cerut un pact între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose.

ACTUALIZARE 20.44. Deputatul Cătălin Rădulescu a fost dat afară din ședința PSD, la cererea lui Mihai Tudose, potrivit informațiilor Digi24.

ACTUALIZARE 20.30. Doi lideri locali ai PSD și europarlamentarul Viorica Dăncilă au cerut demisia premierului Tudose, potrivit unor informații Digi24.

Pe de altă parte, fostul ministru Ecaterina Andronescu i-a reproșat premierului că nu și-a asumat legile justiției.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a cerut vot secret pentru demisia lui Tudose. Solicitarea sa nu a fost însă acceptată, potrivit surselor Digi24.

ACTUALIZARE 20.00. În primele trei ore, nicio tabără nu a cerut nicio demisie, potrivit unor informaţii Digi24.

La sosirea la sediul PSD, Mihai Tudose a dat se înţeles că nu se agaţă de funcţia de premier – “prima zi la Guvern e prima din ultimele”, a spus prim-ministrul.

Actualizare 16:42 În jur de 30 de lideri de organizații locale ale PSD au semnat o scrisoare prin care cer tranșarea conflictului dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose prin demisia premierului, spun surse citate de Digi24. Detalii, aici.

Actualizare 16:05. „Eu sper ca Tudose să rămână la Palatul Victoria”, a spus nr. 2 din PSD, Niculae Bădălău.

Actualizare 16:02 Premierul Mihai Tudose a cerut răgaz până după ședință pentru a face declarații despre intențiile și poziția sa la ședința CEx.

Actualizare 15:55 Liviu Dragnea a sosit la sediul PSD destul de supărat și a părut să îndrepte o săgeată către Codrin Ștefănescu: „Am aflat de la dl. Ștefănescu ce avem de făcut”. Declarația lui Liviu Dragnea, aici.

Înainte de Liviu Dragnea, la PSD a venit și Carmen Dan, ministrul de interne, care a spus că e dispusă să demisioneze, dacă aceasta va fi decizia colegilor.

Actualizare 15:50 Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat înaintea ședinței Comitetului Executiv de luni, că e obligatoriu să fie găsită o soluție la conflictul din partid dintre liderul Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose și oricât de mult timp le va lua celor din conducerea social-democraților să tranșeze această problemă, vor ieși cu o decizie care va fi impusă de majoritate și va fi asumată de minoritate, astfel încât mesajul să fie comun.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza