full screen background image

Flutur: Numărul de turişti raportat de Direcţia de Statistică nu reflectă realitatea

“Numărul turiştilor care au vizitat judeţul Suceava în 2017 este în creştere în comparaţie cu anul anterior” a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean.

Flutur a spus că numărul vizitatorilor centralizat de Direcţia Judeţeană de Statistică nu reflectă realitatea din teritoriu, întrucât instituţia suceveană ignoră 230 de unităţi de primire sucevene, pe motiv că acestea nu intră sub incidenţa raportărilor legale.

Flutur: “Am avut o discuţie cu Direcţia Judeţeană de Statistică, însă ei raportează doar 448 de unităţi de primire turistică, când, în realitate, în judeţul Suceava, conform informaţiilor de la Ministerul Mediului, sunt 678 de unităţi autorizate. Am încercat să înţeleg ce se întâmplă, iar cei de la Statistică nu raportează pensiunile cu mai puţin de 5 de camere, multe dintre pensiunile din judeţ fiind în această categorie. Este o problemă inclusiv cu persoanele fizice autorizate, privind cuprindere în baza de date, de aceea la Statistică apar cu 50% mai puţine unităţi de primire turistică, faţă de realitatea din teren”.

Şeful executivului judeţean spune că, pentru 2017, Direcţia Judeţeană de Satistică a centralizat aproximativ 380.000 de turişti, cu un spor de 12% faţă de anul 2016.

Preşedintele CJ susţine în cazul în care se i-au calcul şi cele 230 de pensiuni cu mai puţin de 5 camere, numărul real al turiştilor din judeţul Suceava ar depăşi 500.000.

Cei mai mulţi vizitatori (85%) sunt români, creşteri semnificative înregistrându-se în zonele Gura Humorului, Putna şi Vama.

În ceea ce priveşte vizitatorii străini, pe primul loc sunt germanii, urmaţi de francezi, spanioli, polonezi şi englezi.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, Muzeul Bucovinei şi Cetatea de Scaun a Sucevei au fost vizitate, în 2017, de un total de 332.000 de persoane, faţă 223.000 de persoane în 2016. La acestea se adaugă, expoziţiile itinerante ale Muzeului Bucovinei, care au avut circa 18.000 de vizitatori.

comments

comments