full screen background image

2 noiembrie – Trend sănătos

La început de noiembrie se marchează Ziua Internațională a Veganismului. Deși termenul a fost introdus în urmă cu 73 de ani, încă mai e nevoie de clarificări în privința a ceea ce înseamnă. Adepții veganismul spun că nu este doar un stil de viață care implica evitarea alimentelor, hainelor şi a tuturor produselor, în general, de proveniență animală, ci și un angajament moral privitor la mediul înconjurător și la drepturile animalelor. În altă ordine de idei, îmi pare chiar că, deși vechi pe alte meleaguri, nou fiind conceptul pe la noi, începe să devină un trend.

Și cum mai tinerii familiei își doresc mereu să fie la modă, măcar de dragul anturajului, dacă nu din alte motive, s-ar putea să vă treziți cât de curând că îi apucă brusc hărnicia și vă fac curat prin frigider sau cămară. Fără carne, fără ouă și fără lapte în alimentație. A! Era să uit! Aragazul se transformă în obiect de decor sau eventual de mobilier, în cazul în care mai tânărul familiei vrea să devină nu doar vegan… ci “raw vegan”.

Ce rămâne de mâncat? Păi, foarte multe, spun adepții acestui stil de alimentație: fructe, legume, frunze, nuci, semințe, cereale, amidonoase și pseudocereale. Știu că strâmbați din nas la auzul unui meniu atât de… verde. Dar cei care aleg să mănânce așa, spun cu mâna pe inimă că au o alimentație mult mai sănătoasă decât a celorlalți, că se diminuează riscul apariției unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau cancerul de colon. Privit din unghiul acesta, veganismul dă chiar foarte bine. Pentru adulți cel puțin. Argumentele aduse de o puștoaică pe un site, ar putea fi însă chiar mai convingătoare pentru cei de vârsta ei, decât înșiruirea de nume de boli pe care am făcut-o. Ea zice simplu: că nu are nici gheare, nici colți, că abatoarele sunt niște “lagăre naziste” și că “iepurașii sunt doar pentru jucat”.

Acum ce să mai zic… E drept că n-avem gheare și colți, dar înzestrați cu ceva inteligență fiind, am reușit să descoperim focul cu vreme în urmă. Iar cercetătorii spun că dacă nu o făceam, am fi rămas să dăm mâna dis de dimineață nu cu vecinul de bloc, ci cu vecinul de peșteră. Zic deci că dacă folosim focul în prepararea alimentelor din carne, ouă sau lapte nu poate fi chiar atât de rău, dacă păstrăm un regim alimentar echilibrat.

Am ajuns din nou la echilibru. În căutarea căruia suntem cu toții, după o anume vârstă, indiferent de domeniu. Mai puțin interesați de el sunt cei bifează mai puțini ani în buletin dar mai mulți prieteni preocupați de modă. Tuturor vă urez o zi frumoasă, pro sau nu “row vegan”, dar cu doze de educație!

comments

comments