full screen background image

Tudorel Toader: Până luni redactăm draftul sesizării ce urmează să fie trimisă CCR

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că instituția pe care o conduce va redacta „probabil până luni” o solicitare adresată Curții Constituționale pentru a clarifica diferendul cu DNA pe tema hotărârilor de guvern și ordinelor de ministru.

Tudorel Toader a precizat că Ministerul Justiției doar redactează această solicitare, începând de joi, dar trimiterea ei la CCR este de competența prim-ministrului.

Premierul se va consulta cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, dacă e cazul să reclame DNA la Curtea Constitutională, în ideea că ar exista un conflict între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, s-a aflat, miercuri, la Guvern.

Conflictul are legatură cu dosarul de corupție Belina, în care sunt vizați cei doi miniștri Sevil Shhaidehh și Rovana Plumb.

DNA și ministrul justiției au un diferend legat de competențele procurorilor de a desfășura anchete pe marginea unor hotărâri de guvern. Tudorel Toader este de părere că procurorii nu ar avea acest drept, care revine unui judecător, prin procedura contenciosului administrativ. În reacție, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat CSM, considerând că o astfel de declarație este de natură să afecteze independența justiției.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat că, în opinia sa, declarația ministrului justiției a fost pripită și nepotrivită.

AGERPRES

comments

comments