full screen background image

25 august – Furtuna dinaintea liniștii

Weekendul acesta se anunță a fi încărcat de evenimente pentru noi, sucevenii. Dacă în restul anului stăm și numărăm pe degetele de la o mână evenimentele culturale sau care ar putea anima într-un mod special viața urbei noastre, zilele acestea nu avem de ce ne plânge.

Miting aviatic, concerte rock la Cetate, festival de teatru la Fălticeni. Toate la o azvârlitură de băț și aproape pentru toate gusturile. Mai rău de rockerii iubitori de teatru și acrobații aviatice, pentru că nu știu cum vor reuși să penduleze între toate aceste evenimente.

Dar să nu-i plângem, ci să ne bucurăm de aglomerația de evenimente. Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret “Gr. Vasiliu Birlic”, aflat la a VII-a ediție anul acesta, a început încă de luni și pe lângă reprezentațiile de teatru, a adus în fața publicului nume sonore precum Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Ileana Popovici și nu în ultimul rând pe Părintele Constantin Necula. Dacă mai adăugăm și faptul că intrarea este liberă, așa cum îi e drag românului, chiar nu cred că mai este motiv de a ne plânge. (Așa cum am continuat a o face legat de lipsa spectacolelor la Suceava, chiar și după ce s-a deschis Teatrul ,,Matei Vișniec” și a avut destul de multe reprezentații cu spectatori puțini).

Despre Mitingul Aviatic “Suceava Air Show”, ce-ar fi de spus? E doar cu un an mai tânăr decât festivalul de teatru din Fălticeni, fiind la a VI-a ediție anul acesta. Cei ce au antrenată răbdarea la volan și vor fi perseverenți în găsirea unei parcări în zona aeroportului din Salcea, am convingerea că vor avea parte de o reprezentație pe cinste, așa cum a fost în fiecare an. Edilii Sucevei spun că anul acesta vom beneficia de mai multe căi spre aeroport, pentru a evita aglomerația. Mă îndoiesc că nu se va circula bară la bară, dar ce mai contează! Doar o dată pe an e un așa spectacol la înălțime, în Suceava.

La înălțime va fi și “Bucovina Rock Castle”. Înălțimea aceea pe care o dau scările ce duc la Cetatea Sucevei, dar nu numai. Timp de trei nopți, șanțul de apărare și împrejurimile vor fi purificate de manelele ce au invadat terasele cetății în timpul Festivalului de Artă Medievală, acum o săptămână.

Weekend plin, deci, pentru suceveni. Invers decât se spune!… E furtuna dinaintea liniștii… Cât să ne ajungă pe următoarele luni, în care se va așterne tăcerea peste urbea noastră și-n care se vor auzi doar vaietele legate de faptul că în Suceava nu se întâmplă mai nimic. De ajutor însă în tratarea lor poate fi educația. În doze.

comments

comments