Mai este mai puțin de o lună până la începerea cursurilor noului an școlar. Drept urmare, unii profită de timpul rămas și încarcă bateriile în concediii mai lungi sau mai scurte, cu gândul să le ajungă până la vara viitoare. Alții sunt deja preocupați de școală. Spre exemplu, elevii, ce au avut ghinionul să primească teme pe vacanță, își spun că ar fi timpul să se apuce de rezolvarea lor. Greșesc! Nu își spun elevii, ci părinții sunt cei ce le reamintesc că ar fi cazul.
Cu temele acestea pe vacanță e o discuție lungă…
Cei mai mulți nu sunt foarte încântați de ele, fie că sunt elevi, părinți sau profesori. Sunt cei care au dat “like” unei postări ce a devenit cu ceva vreme în urmă. O postare care spunea că tema pentru vacanță a elevului este: “să râdă în fiecare zi, să vadă măcar un răsărit sau un apus de soare, să se plimbe prin iarbă desculț…” și cerințele continuau în aceeași notă. Mărturisesc că și eu am dat like acestei postări și m-am lăsat inspirată de ea, sugerându-le lucruri asemănătoare elevilor mei. Și cred că nu există persoană care să nu fi fost inspirată și încântată de aceste cerințe ce ar trebui să fie realizate de fiecare, indiferent de vârstă, atunci când suntem în pauze mai lungi sau mai scurte de muncă.
Pe de altă parte, pentru a fi sinceră până la capăt, mă gândesc că totuși unii au nevoie de mai mult. Poate nu toți. Drept urmare, cred că o reamintire a lucrurilor de bază învățate în anul precedent, nu ar strica, în a doua parte a vacanței. Încerc să găsesc linia de mijloc, așa cum consider că e de căutat în multe. Iar linia de mijloc ar putea fi cea care îl așază pe elev în fața cărții, nu câte trei ore pe zi, pentru a rezolva exerciții complexe, pe care nici în timpul anului școlar nu dovedea să le rezolve. Ci câte o oră pe zi, cu exerciții din acelea care te provoacă să faci legături între lucruri învățate și activitățile pe care le ai în mod obișnuit în vacanță. Și surprinzător, am descoperit astfel de exerciții în disprețuitele auxiliare de vacanță. E drept că nu toate sunt la fel. Depinde de cât de studiate au fost de părinți sau profesori înainte de a fi recomandate.
Concluzionând: De ce lucruri legate de școală, în august? Pentru că fie că ne place sau nu, suntem printre țările cu cea mai lungă vacanță de vară. Timp suficient pentru uitare și pentru un septembrie chinuitor al reamintirilor… De la jumătatea lui august, câte un pic în fiecare zi, pentru a nu transpira prea mult pe final de septembrie. Bineînțeles că totul e opțional. Și temele, și reamintirile, și uitarea. Chiar și dozele de educație, dacă nu privim pe termen lung.