full screen background image

Măsuri pentru evitarea îmbolnăvirea animalelor cu pestă porcină africană

Direcția Sanitară Veterinară Suceava atrage atenția asupra măsurilor pe care trebuie să le ia crescătorii de porcine pentru a evita îmbolnăvirea animalelor cu pestă porcină africană.

Împotriva acestei boli care nu afectează omul nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție.

Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă – este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.

Creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, nu hrăniți animalele cu resturi alimentare și nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație.

De asemenea, nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați cu crotalii și fără certificat sanitar veterinar de sănătate și nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.

comments

comments