full screen background image

Ce noutăți aduce legea RCA. A fost votată de Parlament

Proiectul de lege a trecut de Parlament cu un vot covârșitor în Camera Deputaţilor. Proiectul iniţiat de social-democraţi a primit votul a 286 de parlamentari, iar 25 de aleşi au votat împotrivă.

Nu mai este decât un pas până legea va produce efecte: aceasta mai trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Cum schimbă această lege domeniul RCA?

Principala noutate este introducerea tarifului de referinţă: se calculează statistic. Este o medie a preţului pe un anumit segment de risc pe ultimii cinci ani.

Piesele auto contrafăcute sunt considerate infracţiune şi responsabilii de la service-uri pot fi pedepsiți cu închisoarea până la 7 ani. 35% din piesele folosite de industria auto din România este afectată de contrafaceri.

Asigurătorii spun că legea este nejustă pentru că s-au plafonat cheltuielile lor de administrare la 25% dar sunt lăsate breşe unde service-urile pot solicita mai mulţi bani: evaluarea daunei nu se mai face doar prin sisteme specializate.

Plafonarea costurilor de administrare la 25% va aduce un blocaj pentru firmele de asigurări şi în cazul unor noi falimente, firmele rămase vor suporta plata daunelor către Fondul de garantare din costurile de administrare. Scumpirea polițelor nu se va mai putea face independent de cheltuielile pe care aceste companii le au.

Decontarea directă este altă modificare importantă: companiile au cerut ca aceasta să fie facultativă atât pentru asigurători căt şi pentru clienţi, însă parlamentarii au spus că ea trebuie să fie obligatorie pentru firmele de asigurări şi doar clienţii să poată alege. Această decontare directă va face obiectul unei prime suplimentare. În plus, procedura de despăgubire se poate prelungi pentru că firmele trebuie să schimbe documente între ele.

Brokerii: după ce au fost plafonate tarifele, acum sunt plafonate costurile. Este posibilă deschiderea unei proceduri de infrigement deoarece din 30.000 de brokeri jumătate ar putea dispărea de pe piaţă. Acum comisionul pentru brokeri este de 10%, iar dacă se plafonează costurile de administrare, comisionul ajunge la 4-5%.

Service- urile nu sunt multumite că termenul de plată al despăgubirii a crescut de la 10 zile la 40 de zile. Legea va intra în vigoare după 30 de zile de când este promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

comments

comments


TAG