full screen background image

Paradă Multiculturală de Ziua Europei, la Milișăuți

Elevii Școlii Gimnaziale Milișăuți au sărbătorit pe 9 mai, Ziua Europei, cu mare fast, printr-o Paradă Multiculturală. 160 de elevi, 11 părinți și 15 cadre didactice au participat la această activitate.

Gândit și lucrat în echipa formată din membrii Consiliului Elevilor de la Școala Gimnazială Milișăuți și coordonatorul pentru proiecte și programe educative, Adriana Marciuc, acest proiect a avut ca scop promovarea toleranței și a cooperării în rândul elevilor, pornind de la valorile europene: demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, inclusiv a minorităţilor.

“Sprijiniți de profesorii diriginți, elevii fiecărei clase de gimnaziu au desfășurat un program artistic specific unei țări europene. În cele 10 minute acordate fiecărei grupe s-au ilustrat simbolurile și tradițiile țării respective, specificul cultural. Am fost emoționați de recitalul de poezie în limbile română, italiană, franceză. Ne-am bucurat să vizionăm dansul popular Malhao specific Portugaliei, Tarantella Napoletana sau dansurile moderne specifice Belgiei, Spaniei și Marii Britanii. Am călătorit în timp și spațiu în toată Europa și am ajuns și la Festivalul Berii, Oktoberfest, în Germania, unde am vizionat un spectacol de dans traditional. Fete cu coronițe de lalele ne-au adus informații prețioase despre olandezi prezentând și o bicicletă – cel mai utilizat mijloc de transport în Olanda – împodobită de lalele colorate. De asemenea, împreună cu părinții, elevii au organizat și o expoziție culinară pregătind diverse bucate tradiționale pentru degustători.

Juriul alcătuit din reprezentantul părinților, cel al profesorilor și domnul director au evaluat prestațiile grupelor de elevi destul de greu, deoarece momentele au avut mare succes. Câștigătorul premiului I, o excursie oferită de către școală, a fost clasa a VIII-a B, coordonată de doamna dirigintă, profesor Brechler Liliana. Aceștia au reprezentat Marea Britanie, impresionând printr-o coregrafie spectaculoasă pe melodia formației britanice Queen, We will rock you, și prin interpretarea melodiei Cups (Anna Kendrick) pe ritmul creat cu ajutorul paharelor. În ciuda retragerii din Uniunea Europeană, elevii au mărturisit că nu au întâlnit dificultăți în realizarea momentelor, ba chiar s-au simțit mândri de țara repartizată prin tragere la sorți.”, a declarat Coordonatorul pentru proiecte și programe educative, Adriana Marciuc.

Implicarea în această activitate a antrenat originalitatea și creativitatea, a exersat toleranța și spiritul de fair-play și a adus bucuria colaborării, mărturisirile elevilor dovedind acest lucru: ,,Cel mai mult mi-a plăcut că doamna dirigintă a dansat cu noi”, ,,Mie mi-a plăcut că doamna dirigintă și-a comandat și ea tricou ca al nostru, imprimat cu numele țării, să se vadă că ea ne susține mereu”, ,,M-am simțit minunat când m-au aplaudat toți copiii și mai ales juriul.”

comments

comments