Proiectul de lege al graţierii, finalizat joi de Comisia juridică, urma să intre luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, după ce, tot luni, senatorii jurişti au adoptat raportul de admitere al actului normativ. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat însă că ar prefera ca plenul Senatului să întoarcă legea la Comisia juridică, ceea ce s-a și întâmplat ulterior.
Legea grațierii se întoarce la Comisia juridică, a anunțat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
”Am făcut propunerea pentru a adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a graţierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.
El a mai spus că liderii PSD-ALDE nu susţin varianta votată în Comisia juridică deoarece au fost aprobate amendamente care ”nu sunt oportune”.
”E adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susţinem acest punct de vedere. S-au făcut şi alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune”, a adăugat Tăriceanu.
Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu majoritate de voturi (PSD şi UDMR), raportul de admitere al legii graţierii, potrivit căruia ar urma să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere cu trei ani a pedesei. Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese sunt exceptate de la a fi graţiate.