full screen background image

Campanie de prevenire a violenţei domestice, la Horodnic de Sus

Până în luna decembrie, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava desfăşoară activități specifice de informare și prevenire în cadrul Campaniei naționale de prevenire a violenței în familie ,,Aripi Frânte”.

O activitate de amploare a fost desfăşurată, duminică, în intervalul orar 10.00-22.00, pe raza comunei Horodnic de Sus, în contextual desfăşurării celei de-a 7-a ediții a Expo-Târg de cai, (parada cailor, prezentarea câinilor ciobănești de Bucovina și concurs de tracțiune).

La eveniment au luat parte circa 3.000 persoane, 22 de poliţişti asigurând măsurile de ordine publică şi desfăşurând activităţi de informare şi prevenire.

În cadrul evenimentului, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu agenţii nou încadraţi au purtat discuţii cu cetăţenii şi au distribuit peste 800 de ghiduri de prevenire a violenţei intrafamiliale lansând în mod oficial campania de prevenire a violenţei domestice ,,Aripi Frânte”. În cadrul discuţiilor purtate cetăţenii au fost învăţaţi cum să evite situaţiile conflictuale generate de consumul de alcool şi au primit indicaţii privind solicitarea şi modul de redactare a unei cereri pentru obţinerea ordinului de protecţie.

S-au purtat discuţii cu peste 200 de cupluri şi alte 150 de femei.

Campania ,,Aripi Frânte”, al cărei scop îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie, se desfăşoară atât în mediul rural cât şi în mediul urban până la finalul anului 2017.

Creşterea gradului de siguranţă al populaţiei în raport cu diverse forme de manifestare a infracţionalităţii reprezintă un obiectiv important al activităţii de prevenire a criminalităţii. Femeile, copiii şi persoanele în vârstă constituie categorii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate atât în spațiul public, cât și în mediul intrafamilial. Pentru prevenirea victimizării acestor grupuri țintă, este necesară proiectarea şi dezvoltarea permanentă a unor demersuri în cadrul cărora să se promoveze, în primul rând, modalităţi de gestionare eficientă a situaţiilor de risc. În acest sens, pentru susținerea activităților specifice din cadrul acestei campanii a fost realizat ,,Ghidul siguranței victimelor violenței în familie” care se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași pentru a ieși din acel mediu.

Un element de noutate şi de impact al campaniei îl reprezintă filmul documentar “Aripi Frânte” realizat cu sprijinul Castel Film și a Administrației Naționale a Penitenciarelor. Documentarul prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devina din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.

Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie prezintă modalităţi de abordare a fenomenului, posibilităţi de prevenire şi descrie modul de obţinere şi utilitatea ordinului de protecţie în perspectiva prevenirii recidivelor şi îndepărtării agresorului din mediul familial.

Ghidul este însoțit de afișe care vor fi lipite în scările de bloc la aviziere dar şi în alte locaţii care asigură vizibilitate. Afișele vizează “cifra neagră” a violenței, acele persoane necurpinse de nici o statistică, care nu au vorbit niciodată despre ceea ce trăiesc. Afişele vor conţine şi numele poliţistului de proximitate care arondează zona şi datele de contact ale acestuia.

Activităţile de informare vor continua şi în mediul şcolar dar şi în contextul organizării unor evenimente cu participarea unui public numeros.

comments

comments