Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și indicii privind existența conflictului de interese de natură penală în cazul a opt foști și actuali aleși locali.
* Potrivit unui comunicat al ANI transmis luni AGERPRES, în conflict de interese administrativ și penal a fost găsit Călin Marin, primar al comunei Vlădeni, județul Dâmbovița. Acesta, în calitate de edil, ar fi semnat contractele de asistență juridică încheiate între Primăria comunei Vlădeni și Cabinet Individual de Avocatură “Adrian Chițescu”, reprezentantul legal al lui Călin Marin în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și în fața Agenției Naționale de Integritate, persoana evaluată având astfel posibilitatea să anticipeze realizarea unui folos pentru sine, dar și pentru Cabinetul de Avocatură, având o relație de angajament cu acesta la data semnării contractelor de asistență juridică.
De asemenea, întrucât există indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Călin Marin a infracțiunii de conflict de interese.
* Acuzații de conflict de interese administrativ și penal îi sunt aduse și lui Petru Brînzei, fost consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Cornereva, județul Caraș-Severin.
Inspectorii de integritate susțin că, în calitate de consilier local, ar fi votat în anul 2013 proiectul de hotărâre privind aprobarea închirierii unor suprafețe de teren din golul alpin al comunei Cornereva către persoane fizice. Ulterior aprobării hotărârii de consiliu, a fost încheiat contractul de concesiune pentru terenuri — categoria de folosință pășune între Consiliul local al comunei Cornereva, în calitate de proprietar, și persoana evaluată, în calitate de concesionar.
De asemenea, întrucât există indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Petru Brînzei a infracțiunii de conflict de interese.
* În conflict de interese administrativ și penal a fost găsit și Florin Laurențiu Cazacu, fost consilier local (viceprimar) al comunei Răsmirești, județul Teleorman.
“În calitate de consilier local, a luat parte la deliberarea și adoptarea proiectului de hotărâre privind închirierea suprafeței de pășune către Asociația Crescătorilor de Animale din comuna Răsmirești, județul Teleorman, asociație în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de membru și președinte. Ulterior aprobării hotărârii de consiliu, a fost încheiat contractul de închiriere între Consiliul local al comunei Răsmirești, în calitate de proprietar, și Asociația Crescătorilor de Animale din comuna Răsmirești, județul Teleorman, reprezentată prin Florin Laurențiu Cazacu, în calitate de chiriaș”, se menționează în comunicat.
De asemenea, ANI arată că, întrucât există indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Florin Laurențiu Cazacu a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul penal.
* ANI a descoperit starea de incompatibilitate și în cazul lui Costică-Adrian Anton, primar al comunei Vulturești, județul Vaslui, care, începând din data de 18 iunie 2012, deține simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Anton C. Costică-Adrian Întreprindere Individuală, încălcând astfel dispozițiile articolului 87, alineatul 1, litera g din Legea nr.161/2003.
* În incompatibilitate a fost găsit și Ștefan Viorel Șoancă, actual consilier local și fost primar al comunei Drăghiceni, județul Olt, care, în perioada exercitării mandatului de primar 2012 — 2016, ar fi deținut simultan funcția de edil și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul SC Geoșel Măceșanu SRL, încălcând astfel dispozițiile articolului 87, alineatul 1, litera g din Legea nr. 161/2003.
* Și Ioan Popa, actual consilier local și fost viceprimar al comunei Ion Neculce, județul Iași, a fost găsit în incompatibilitate, după ce, în perioada 1 noiembrie — 24 decembrie 2013, ar fi deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de persoană fizică autorizată la Popa I. Ioan Persoană Fizică Autorizată.
* Starea de incompatibilitate a fost descoperită și în cazul Georgetei Țepeluș, consilier local al comunei Sărmaș, județul Harghita, care, în perioada 23 iunie — 14 august 2016, ar fi deținut simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului comunei Sărmaș, județul Harghita.
* De asemenea, în incompatibilitate a fost găsit și Dumitru Sînculei, fost consilier local/viceprimar al comunei Corlățeni, județul Botoșani.
“În perioada 11 mai 2015 — 30 martie 2016, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de administrator al S.C. Agricola Sînculei SRL, încălcând astfel dispozițiile articolului 87, alineatul 1, litera g din Legea nr. 161/2003”, se mai arată în comunicat.
ANI precizează că persoanele vizate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
AGERPRES