full screen background image

Canada: Inundațiile din estul țării se agravează

Inundațiile din jumătatea estică a Canadei au determinat noi evacuări, duminică noaptea, în mai multe localități situate între Ottawa, capitala federală, și insula Montreal, informează luni AFP.

Peste o mie de persoane au fost deja evacuate în Quebec, marea majoritate la Gatineau, în apropiere de Ottawa, au declarat reprezentanții unei celule de urgență a ministerului provincial.

Peste 2.000 de case au fost inundate, iar autoritățile îndeamnă locuitorii să își părăsească locuințele aflate în pericol.

Dintre cele 140 de localități afectate, situate de-a lungul cursurilor de apă, în 9 a fost declarată stare de urgență, inclusiv la Montreal. “Următoarele 48 de ore vor fi decisive” pe fondul creșterii nivelului apelor cu aproximativ douăzeci de centimetri, a anunțat primarul metropolei Denis Coderre, care s-a arătat pregătit să prelungească starea de urgență pentru cinci zile, în caz de necesitate.

Circa 1.200 de soldați au fost detașați în zonă pentru a ajuta serviciile de intervenții de urgență, aceștia contribuind “la consolidarea digurilor preventive (…) și a infrastructurii esențiale, precum instalațiile de tratare a apei și podurile”, a anunțat Ministerul Apărării.

Primul ministru Justin Trudeau a vizitat duminică Terrasse-Vaudreuil, la 40 km la vest de insula Montreal, “pentru a constata îndeaproape amploarea daunelor cauzate de inundații’, a indicat un purtător de cuvânt.

Între malurile lacului Ontario (centru) și Toronto până la peste 500 kilometri în aval de râul Saint Lawrence, nivelul apei a continuat să crească, valoarea maximă fiind așteptată luni sau marți, în Quebec, potrivit Ministerului pentru securitatea civilă.

Situația este deosebit de critică la Gatineau, situat în apropiere de Quebec, debitul râului Ottawa fiind de circa 9.000 m3 pe secundă, de aproape două ori cât normalul acestei perioade.

Clădirile administrative federale din Gatineau rămân închise luni, la fel și mai multe școli și universități locale.

Pe fondul închiderii autostrăzii 50 și a principalului pod care leagă Gatineau de capitala federală primarul orașului, Maxime Pedneaud-Jobin, i-a sfătuit pe localnici să nu meargă la serviciu în Ottawa.

La Rigaud, la 50 km amonte de Montréal, primarul Hans Gruenwald a dispus evacuarea obligatorie a sute de locuințe.

Starea de urgență permite serviciilor de securitate să dispună evacuarea locuitorilor din zonele inundate, aflate sub amenințarea unei creșteri bruște a nivelului apelor, a declarat primarul din Montreal.

Zeci de adăposturi și săli de sport au fost deschise pentru a adăposti persoanele sinistrate.

Vremea rea a afectat, de asemenea, coasta pacifică, iar două persoane sunt date dispărute în British Columbia, potrivit sursei citate.

Guvernul canadian a ordonat vineri desfășurarea de forțe armate în Quebec. Confruntându-se cu inundații în suburbiile din Montreal, primarul Denis Coderre a solicitat intervenția armatei deoarece ”evoluția situației necesită sprijin suplimentar”. Sâmbătă, inundațiile din jumătatea de est a Canadei au determinat noi evacuări preventive.

Ploile torențiale cumulate cu topirea zăpezii au provocat ieșirea din matcă a râurilor, situația devenind una critică din Ottawa până la Montreal.

AGERPRES

comments

comments