Se apropie un weekend cu bucurie, pentru că e prelungit de ziua de luni, 1 mai, Ziua muncii… liberă legal de muncă.
Dacă și vremea va fi generoasă, eu zic că n-ar fi rău să petreci alături de copii, în mijlocul naturii mai degrabă, decât la vreun restaurant sau local cu menu fastfood. Asta dacă vă permite vremea sau vă permit cei mici care preferă mai tot ce este fast…
În compensație, însă, ați putea să-i îndulciți cu ciocolată. Căci n-am prea auzit de vreun copil căruia să nu-i treacă supărarea cu ciocolată. Ceea ce ar putea fi valabil și în cazul foarte multora dintre adulți.
Cei ce mă cunosc știu că pentru mine ciocolata este în topul preferințelor culinare. Iar preferința aceasta a fost transmisă și moștenitorul familiei. Drept pentru care o consumăm amândoi. Aproape zilnic. Și nici cântarul, nici ceea ce am citit despre ciocolată nu ne-au descurajat. De altfel, experții în nutriție spun că a consuma ciocolată are atât efecte negative, cât și pozitive. La urma urmei, ce lucru pe lumea aceasta are garantat 100% doar efecte pozitive?!
Weekendul acesta de sărbătoare voi împărți ciocolata preferată cu fiul meu, pentru că știu că are efect antidepresiv și stimulează interesul pentru acumularea de noi cunoștințe, ajută la îmbunătățirea memoriei, îmi dă energie, conține antioxidanți ce îmbunătățesc metabolismul și stimulează producerea hormonului fericirii. Așa spun specialiștii. Eu aș fi mâncat-o oricum, pentru gust. Sau poate nu chiar oricum… pentru că, ce-i drept, în cantități prea mari, poate cauza o criză în garderoba cu haine și apoi în portofel.
De altfel, se pare că, în cazul copiilor, nu doar cantitatea ciocolatei consumate poate fi o problemă. Cei de până la 3 ani au chiar interdicție, afirmă experții, căci sistemul digestiv nu poate digera produsele din ciocolată, iar ficatul și pancreasul nu sunt definitiv formate pentru a funcționa la capacitate maximă. Dacă însă ai trecut de 3 ani, dragul meu copil… ai liber la ciocolată, în cantități moderate. Nu mai mult de 3-4 pătrățele pe zi și în niciun caz pe stomacul gol, deoarece carbohidrații ajunşi direct în sânge declanșează producerea unei cantități mari de insulină. Știe mami ce este și-ți poate explica. Oricum, nu e de bine, nici pe stomacul gol și nici multă. Și dacă tot vom servi mai multă ciocolată în weekendul acesta de sărbătoare, păstrați-o pe cea amăruie pentru adulți, iar celui mic dați-i ciocolată cu lapte, nuci și stafide. Și să fie de calitate în ambele cazuri. O confirmare a calității este sunetul puternic produs atunci când o rupem și faptul că se topește foarte ușor în mână.
Pe final, vă urez un weekend însorit, relaxat și dulce! Adică un weekend de ciocolată, pe ici-colo condimentat, însă, și de educație.