full screen background image

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu ambasadorul Spaniei

Premierul Sorin Grindeanu l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Regatului Spaniei la București, Ramiro Fernández Bachiller.

În cadrul întrevederii au fost salutate relațiile cordiale, în mod tradițional, dintre România și Spania, stat în care se află una dintre cele mai importante comunități de români. Au fost trecute în revistă elementele de succes în cooperarea bilaterală, cu accent pe reușitele recente în limitarea fenomenului infracțional transnațional, cu această ocazie fiind reiterată susținerea pe care Spania o acordă aderării României la Spațiul Schengen.

Totodată, a fost convenită susținerea reciprocă a pozițiilor celor două state în cadrul Uniunii Europene, în contextul Brexit, inclusiv sub aspectul continuării unor politici aflate la baza proiectului european.

Din acest punct de vedere, premierul Sorin Grindeanu a evidențiat importanța fondurilor de coeziune și a Politicii Agricole Comune, ca mecanisme esențiale pentru România de a reduce decalajele economice față de alte state membre ale UE. ”Ne-am propus, anul acesta, o creștere economică de 5,2%, iar pentru a facilita accesul investitorilor pe piață vom promova o lege prin care să scurtăm implementarea proiectelor strategice din infrastructură, energie și apărare. Este un test pe care nu avem de gând să-l pierdem”, a declarat șeful Executivului, care a adăugat, cu această ocazie, că guvernul încurajează investițiile spaniole în țara noastră.

La rândul său, ambasadorul Ramiro Fernández Bachiller a făcut referire la domenii în care colaborarea dintre cele două state ar putea fi dezvoltată, precum economia, infrastructura, apărarea, educația, mediul și turismul. Premierul Grindeanu a avansat ideea unui dialog axat pe soluții concrete de parteneriat pe domeniile menționate, urmărindu-se ca relațiile dintre cele două state să atingă un nou nivel.

În cadrul întâlnirii, invitatul spaniol a punctat, printre altele, contribuția românilor – ”oameni cinstiți și bine integrați, reprezentând cea mai mare comunitate de străini din Spania” – la ieșirea din recesiune a acestei țări.

Informații suplimentare

La 23 iunie 2016, s-au împlinit 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei.

Începutul acestor relații datează de la 23 iunie 1881, când a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei. După încheierea primei convenţii comerciale între cele două ţări, în 1908, România a iniţiat, în 1911, demersurile pentru înfiinţarea Legaţiei României în Spania, eveniment produs la 15 iunie 1913.

În prezent, companiile spaniole ocupă locul 8 în topul investițiilor directe în România.

comments

comments