full screen background image

Comunitatea catolică din Rădăuți a dat un rost nou unei clădiri vechi de un secol

Continuând în spirit de reînnoire, comunitatea catolică din Rădăuți a dat un rost nou unei clădiri vechi de un secol, aflată în curtea parohiei catolice de pe strada Ștefan cel Mare.

Această clădire, ridicată înainte de Primul Război Mondial, a avut, de a lungul vremii mai multe destinații. Până în anul 1932 a fost Cămin Parohial pentru Tineret.

În spiritul de conservare al germanității, parohul din acea vreme, pr. Karl Schüttler a înfiinţat în această clădire, în anul 1933, o grădiniță de copii, accesibilă tuturor copiilor germani din oraș.

După plecarea germanilor în anul 1940 și instalarea regimului comunist în 1945, clădirea grădiniței a fost rechiziționată de stat și transformată în casă de locuit pentru mai multe familii rămase fără locuințe din cauza războiului.

În anul 1986, pr. dr. Eduard Ferenț (atunci paroh la Rădăuți), după moartea ultimului chiriaș (Stadler, un ceasornicar), a redobândit-o, transformând-o într-o sală de cateheză (loc unde se țin orele de religie), prin modificarea completă a interiorului. Era unica parohie din Bucovina care dispunea de un astfel de mijloc de cateheză. A funcționat cu această destinație până în anul 2001. Întrucât fosta clădire a Casei Armatei a fost redobândită de către Parohia Romano-Catolică din Rădăuți și transformată în cateheză, vechea clădire a continuat să fie folosită, sporadic însă, pentru diferite serbări ale copiiilor de la grădinița „Sfânta Maria” din oraș.

În anul 2016 pr. Aurel Iștoc, actualul paroh, îi dă o altă destinație: cea de capelă mortuară a „Milostivirii Divine”. Lucrările au demarat toamna anului trecut și au fost finalizate în această primăvară.

Pe data de 2 aprilie 2017, episcopul Petru Gherghel, în prezența mai multor preoți, a sfințit-o.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments