Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE) se reunește, la 6 martie, la Bruxelles, în cadrul unei ședințe formale, având ca teme discuție securitatea și apărarea, migrația, relațiile UE-Egipt, Balcanii de Vest sau procesul de pace din Orientul Mijlociu, scrie site-ul oficial al Consiliului UE, www.consilium.europa.eu.
Cu privire la tema securității și apărării, Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, va organiza, înainte de reuniunea propriu-zisă, un dejun de lucru cu miniștrii Apărării, pentru a vedea dacă se conturează o perspectivă în privința implicării UE în politica de securitate și apărare comună (PSAC) a UE.
Migrația este o altă temă abordată la Consiliul CAE, miniștrii trecând în revistă reuniunea la nivel înalt de la Valletta, Malta (Consiliul European din 3 februarie 2017), în perspectiva viitoarei raportări cu privire la cadrul de parteneriat cu țările terțe cu ocazia Consiliului European din 9-10 martie.
Totodată, miniștrii de Externe ai UE vor avea discuții cu ministrul afacerilor Externe al Egiptului, Sameh Shoukry, despre evoluțiile politice și reformele economice din Egipt și despre rolul țării în regiune.
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Consiliul va analiza evoluțiile recente din această zonă, în raport cu o serie de obiective stabilite recent de această instituție: concluziile Consiliului adoptate în octombrie 2015, prin care s-a întărit faptul că numai un proces politic coordonat de Siria, care să ducă la o tranziție pașnică, ar reinstaura stabilitatea în acest stat; concluziile Consiliului din octombrie 2016, prin care se condamnă atacurile din Siria asupra civililor și a personalului umanitar și medical de către regim și de aliații acestuia, mai ales de către Rusia.
***
Anterioara reuniune a CAE al UE a fost una informală, a avut loc, în zilele de 2 și 3 martie 2017, în Malta și i-a reunit pe miniștrii Comerțului din țările membre ale UE, potrivit site-ului oficial al președinției malteze a UE, www.eu2017.mt/.
Miniștrii Comerțului din Uniune au analizat, astfel, propunerea privind o nouă metodologie anti-dumping, prezentată de Comisia Europeană, la 9 noiembrie 2016. Prin noua metodologie, Comisia propune o nouă metodă de calculare a dumpingului pentru importurile din țările în care există denaturări ale pieței sau în care statul exercită o influență puternică asupra economiei.
În cadrul aceleiași reuniuni, Comisia Europeană a prezentat proiectul comun inițiat de Comisie împreună cu Guvernul canadian cu privire la crearea unei Curți Multilaterale de Investiții care să se ocupe de rezolvarea diferendelor privind investițiile, mai scrie site-ul președinției malteze a UE, mai scrie sursa menționată mai sus.
***
Consiliul Afaceri Externe este responsabil de acțiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea și securitatea, comerțul, cooperarea pentru dezvoltare și ajutorul umanitar. Consiliul este format din miniștrii Afacerilor Externe din toate statele membre ale UE, însă, în funcție de ordinea de zi, îi poate reuni și pe miniștrii Apărării, miniștrii competenți în materie de Dezvoltare sau pe cei ai Comerțului. Consiliul Afaceri Externe se reunește o dată pe lună.
AGERPRES
Leave a Reply