full screen background image

Turcia a ridicat peste jumătate din zidul de beton prevăzut la granița cu Siria

Turcia a ridicat mai mult de jumătate din zidul prevăzut a fi construit pe cei 911 km ai frontierei cu Siria, măsura ce a dus la scăderea numărului de tentative de trecere ilegală a graniței și de trafic transfrontalier, transmite vineri Xinhua, citând un responsabil al armatei turce.

Zidul de beton, înalt de 3,6 metri, construit de-a lungul frontierei în provinciile Hatay, Kilis și Gaziantep a redus numărul acestor tentative, a declarat joi colonelul Alparslan Kilinc.

Față de 2015, când au fost depistate 2.044 tentative de trafic de-a lungul celor 167 km păziți de regimentul 1 de frontieră, în 2016 s-au înregistrat doar 77, a precizat același responsabil.

De asemenea, numărul tentativelor de trecere ilegală a scăzut de la 12.183 în 2015, când luptele au fost intense de partea siriană a frontierei, la 8.531 în 2016, a indicat el.

Tot în 2016, 210 cetățeni ai unor state terțe, majoritatea membri ai organizației Statul Islamic și 49 ai PYD (Partidul Uniunii Democratice, aripa politică a Unităților de Protecție a Poporului Kurd) au fost capturați în timp ce încercau să treacă ilegal granița în zona acestui regiment, a precizat colonelul Kilinc.

În cadrul lucrărilor de securizare a graniței cu Siriei, guvernul turc construiește ziduri modulare, după care se află o zonă minată, urmată de șanțuri și cuști de sârmă ghimpată.

Armata patrulează de-a lungul liniei de frontieră, care este monitorizată permanent cu camere de supraveghere.

În prezent, armata turcă ridică ziduri modulare și în partea sudică a graniței cu Siria, în provinciile Suruc, Sanliurfa și Karkamis.

Ministrul apărării, Fikri Isik, a declarat în noiembrie că lucrările de construcție a zidului de beton de-a lungul frontierei turco-siriene vor fi finalizate în prima jumătate a lui 2017.

AGERPRES

comments

comments
Leave a Reply

avatar