full screen background image

De patru ori mai multe cazuri de gripă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sfaturile medicilor

A crescut alarmant numărul de viroze: ajung la medic cu simptome de gripă de patru ori mai mulţi pacienţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi la ambulanţă apelează mulţi oameni cu febră, tuse şi dureri musculare. Este obligatoriu controlul medical de la primele simptome, avertizează medicii.

La Iaşi, doctorii văd, zilnic, zeci de bolnavi cu tuse, febră şi dureri. Virusurile se răspândesc uşor acum, mai ales că vremea nu e foarte rece şi peste tot e aglomeraţie. Mulţi se tratează după ureche şi riscă să ajungă la complicaţii. Iau antibiotice, deşi acestea nu au efect în caz de viroză. Ba chiar pot face rău, fiindcă dezechilibrează flora intestinală şi cauzează rezistenţă bacteriană.

“Antibioticul nu e bun la toate. Sunt mulţi pacienţi care vin la consultaţie cu agravarea unei viroze afirmând că deşi au luat antibiotic, starea s-a înrăutăţit”, spune Simona Naghi, medic de familie.

Şi în Capitală e un val de viroze. La camera de gardă, la Institutul “Matei Balş”, au ajuns peste 40 de bolnavi chiar de Crăciun. Aveau febră, dureri de muşchi şi de încheieturi, tuşeau, strănutau, le curgeau ochii şi nasul. Şi abia se puteau ţine pe picioare.

“Au început să apară cazuri de gripă din ce în ce mai multe. Din fericire sunt doar cazuri uşoare. Trebuie să se prezinte la medicul de familie după o zi, maximum două de la debutul simptomelor. Altfel există riscul de agravare a bolii, de suprainfecţii bacteriene, iar dacă e cazul gripei, care nu e tratată corespunzător, poate să ajungă la insuficienţă respiratorie”, spune doctorul Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase, purtător de cuvânt la Institutul “Matei Balş”.

În ultima săptămână, erau raportate peste 120 de cazuri de gripă clinică, de patru ori mai multe decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. În aproape jumătate dintre cazuri, virusul gripal a fost confirmat în laborator. Boala poate fi prevenită prin vaccinare. Numai că medicii de familie au primit puţine doze gratuite pentru copii, bătrâni şi bolnavii cronici.

Medicii recomandă să evităm aglomeraţiile. Cei cu viroze trebuie să strănute şi să tuşească în batiste de hârtie, să folosească măşti şi să limiteze pe cât posibil deplasările. Mâinile trebuie spălate cel puţin 20 de secunde cu apă şi săpun. Gargara şi curăţarea nărilor cu apă călduţă sărată îi pot veni de hac virusului gripal.

comments

comments




Leave a Reply

avatar