Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns joi la un acord privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2017, stabilind valoarea cheltuielilor pentru anul viitor la 134,5 miliarde de euro, relatează DPA.
Negocierile privind bugetul UE sunt în mod tradițional tensionate, statele membre — reprezentate de Consiliul UE — încercând să obțină limitarea cheltuielilor, în timp ce Parlamentul European susține de cele mai multe ori suplimentarea acestor fonduri.
Parlamentul European a propus un buget de 138 de miliarde de euro pentru 2017, în timp ce suma propusă de statele membre s-a ridicat la 133,8 miliarde de euro.
Cea mai mare parte a banilor UE ajung la cele 28 de state membre ale blocului comunitar sub formă de subvenții agricole, ajutor pentru regiunile mai sărace și pentru programele de cercetare și educație.
“Puterea bugetului UE pe 2017 constă în concentrarea acestuia asupra măsurilor prioritare, cum ar fi abordarea migrației și încurajarea investițiilor ca modalitate de a ajuta la stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă”, a declarat secretarul de stat slovac pentru finanțe, Ivan Lesay, a cărui țară deține președinția prin rotație a Consiliului UE.
“Vom menține cheltuielile la un nivel ridicat pentru gestionarea crizei refugiaților”, a declarat la rândul său reprezentantul german Jens Spahn.
Eurodeputatul Jens Geier, care a condus negocierile în numele PE, a declarat că este “mulțumit de rezultat”.
Bugetul european pe 2017 mai prevede alocarea de fonduri pentru măsuri suplimentare de securitate la frontierele externe ale UE, după ce mai mult de un milion de migranți și solicitanți de azil au ajuns pe continentul european anul trecut.
AGERPRES
Leave a Reply