full screen background image

Scriitorul Norman Manea, celebrat la New York

Marţi, 22 noiembrie 2016, ora 18:30, la sediul YIVO – Institute for Jewish Research (15 West 16th Street, New York, NY 10011) va avea loc o celebrare a scriitorului Norman Manea.

Cu ocazia celei de a 80-a aniversări a scriitorului Norman Manea, Institutul de Cercetări Evreieşti (YIVO) din New York, în parteneriat cu ICR New York şi Consulatul General al României la New York, organizează o celebrare festivă a lui Norman Manea, supravieţuitor al Holocaustului, unul dintre cei mai importanţi scriitori româno-americani de origine evreiască.

Invitaţii evenimentului – Leon Botstein, preşedintele Bard College, Robert Boyers, editor al Salmagundi, Edward Hirsch, poet şi preşedinte al John Simon Guggenheim Memorial Foundation, şi Michael Shafir, profesor al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (România) – vor vorbi despre opera lui Norman Manea şi influenţa scrierilor sale. Evenimentul se va încheia cu un dialog între Norman Manea şi Jonathan Brent, director executiv al YIVO, cu tema „Evreitate şi literatură”.

Norman Manea s-a născut în cartierul Burdujeni din municipiul Suceava, la data de 19 iulie 1936.

Copil fiind, a fost deportat într-un lagăr de concentrare în Transnistria, de unde s-a întors în România în 1945, cu membrii familiei sale care au supraviețuit.

A lucrat în România ca inginer hidrotehnician, pentru ca din anul 1974 să renunțe la profesie dedicându-se în întregime scrisului.

Până la plecarea sa din țară a publicat zece volume.

A părăsit România în 1986, cu o bursă de un an în Berlinul Occidental, stabilindu-se apoi în Statele Unite ale Americii, unde a devenit așa-numit “writer in residence”, la mai multe universități americane, inclusiv la Bard College din New York.

Opera sa a fost tradusă în peste 25 de limbi, obţinând numeroase premii internaţionale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar