full screen background image

Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a prezentat activitatea unității medicale

Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, avocatul Traian Andronachi, a organizat luni o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat activitatea unității spitalicești.

A început prin a prezenta o premieră medicală de o complexitate foarte mare, desfășurată la Rădăuți de medicul ortoped Sergiu Botruc, efectuată unui pacient în vârstă de 84 de ani, care era într-o stare de sănătate precară și căruia i-a fost înlocuit femurul cu o proteză, prin operația de hemiortoplastie.
Operația a reușit și este un real succes, remarcă managerul Andronachi, care felicită echipa de medici alcătuită din chirurgi și medicul anestezist.

La secția ortopedie a Spitalului Municipal Rădăuți mai există două posturi vacante pentru medici în secția ortopedie, cu ajutorul cărora, după angajare, se va deschide o nouă linie de gardă. Un medic chirurg și-a manifestat intenția de a se angaja la Rădăuți, iar un medic cardiolog, luni, 7 noiembrie, a susținut examenul final de rezidențiat.

Intenția managerului Traian Andronachi este de a înființa, la spitalul din Rădăuți un cabinet stomatologic, unde va fi, de asemenea, angajat un medic dentist. În Moldova, doar la Iași există o astfel de secție în cadrul unei unități spitalicești. S-au purtat discuții cu un medic specialist în chirurgie stomatologică, în vederea efectuării unor intervenții cu grad de complexitate ridicată.

O altă noutate anunțată de managerul Andronachi, este aceea că în anul 2017 va deschide în cadrul Spitalului ”Sfinții Doctori fără de Arginți Cosma și Damian” din Rădăuți o secție de oncologie. O astfel de secție nu a existat niciodată la Rădăuți și va fi înființată cu ajutorul medicului oncolog ce va fi angajat aici. În continuare, la unitatea spitalicească de la Rădăuți este o nevoie sporită de medici, 20 de posturi mai sunt vacante, în urma concursului care s-a desfășurat la finele lunii octombrie. Pentru concursul anunțat, și care parțial s-a desfășurat, s-au înscris 46 de participanți, pentru 20 de posturi vacante de asistenți medicali. 13 participanți s-au înscris pentru 2 posturi de registratori. În total, s-au înscris un număr de 101 de persoane, care au aspirat să ocupe posturile anunțate vacante, din care până în prezent au promovat examenele 17 persoane, la posturile de asistenți medicali, și 9 persoane, la infirmieri și registratori. Posturile rămase neocupate, prin faptul că nu toți concurenții au reușit să întrunească numărul de puncte necesar promovării, vor fi scoase la concurs din nou, prin sprijinul Primăriei din Rădăuți. Este vorba despre 9 posturi de infirmiere și cel puțin 7 posturi de asistenți medicali.

Economie de peste 100.000 de lei la Spitalul rădăuțean, la lucrările care au fost prinse în bugetul anual de investiții, aprobat la începutul anului 2016 pe secțiunea reparații.

La capitolul lucrări de construcție desfășurate la spitalul rădăuțean până în prezent, de la învestirea în funcție, în luna septembrie, a managerului Traian Andronachi, acesta le enumeră pe cele din ambulator, secția dermato-venerice din cadrul Spitalului Vechi, unde s-a recompartimentat și s-au finisat pereții, tavanele, s-au reparat instalațiile sanitare și electrice și s-a zugrăvit. La același spital, la secția radiologie pneumologie, s-a amenajat, la secția pneumoftiziologie, recompartimentarea spațiului conform normativelor în vigoare. La Spitalul Nou s-au efectuat lucrări de reparații pereți, tavane, gleturi, zugrăveli, s-a pus faianță și gresie în mai multe spații. În acest moment, se efectuează mutarea secției dermato-venerice de la Spitalul Vechi, cu o lucrare estimată la suma de 138.000 de lei, însă firma câștigătoare a concursului de oferte a promis efectuarea lucrării respective cu doar 102.000 de lei, ceea ce înseamnă o economie de 36.000 de lei față de valoarea estimată. La același spital, suma pentru recompartimentarea departamentului de boli contagioase a fost de 128.000 de lei, iar concursul de oferte a desemnat câștigătoare o firmă care va efectua lucrările cu 93.000 de lei, rezultând o economie de încă 35.000 de lei. În pavilionul M3 psihiatrie, lucrarea necesară a fost estimată la 123.000 de lei, iar firma câștigătoare a ofertat suma de 93.000 de lei, diferența fiind de 30.000 de lei. Acestea sunt cele mai importante lucrări care se desfășoară în prezent la Spitalul Municipal din Rădăuți, în paralel cu parcarea din curtea interioară a spitalului, care a fost prevăzută în buget la 24.000 de lei, iar oferta câștigătoare a fost a unei firme care o va realiza cu doar 18.000 de lei, cu economie de 6.000 de lei.

În cadrul conferinței de presă, managerul Traian Andronachi s-a referit și la aparatura medicală nou achiziționată. Trei aparate au fost prinse în bugetul anual: un ecograf transportabil (90.000 de lei valoare estimată, 58.700 de lei valoare de achiziție), un artroscop (158.300 de lei) și un garou digital (13.500 de lei). În total, și la capitolul aparatură medicală s-a reușit o economie de aproximativ 40.000 de lei.

Pentru a satisface dorința și nevoia medicilor din spital și pentru realizarea de performanțe medicale, s-a luat decizia de a se achiziționa o masă de operații ortopedice, care are o valoare estimată de 20.000 de euro. O jumătate din sumă va fi acoperită din sumele negociate de la celelalte aparate cumpărate, urmând a se acoperi cealaltă jumătate.

Intenția managerului Andronachi este înființarea unui serviciu de permanență la secția de radiologie. Există trei puncte de radiologie în incinta spitalului. Unul la Spitalul Nou, unul la Spitalul Vechi și celălalt la Spitalul TBC. Cel din urmă va fi închis în curând, întrucât în anul 2018 va expira licența de utilizare a aparatului cu care se lucrează în prezent. Se va pune cu această ocazie în funcție noul aparat pentru care spitalul este în procedură de obținere a unei autorizații. Cel mai probabil în luna decembrie se va obține acest document. Abia atunci se va putea demara programul de permanență în incinta Spitalului Nou, care va veni în sprijinul celor care îl vor folosi, medici și pacienți care au nevoie de radiologii indiferent de momentul din zi.

Urmează, la Spitalul Municipal Rădăuți, o reparație capitală, menționată de managerul Traian Andronachi la capitolul ”Investiții majore”. La etajul IV al spitalului funcționează secția de pediatrie și cea de obstetrică și ginecologie. Dacă procedura de licitație la care s-au înscris 6 firme, va decurge fără impedimente, lucrarea va începe în luna decembrie a acestui an, urmând a se încheia în martie – aprilie 2017. 2,4 milioane de lei au fost prevăzute pentru investiție, iar documentația s-a depus on-line. După această lucrare, se vor începe reparații capitale la etajul I al spitalului, unde funcționează secțiile chirurgie, cardiologie, ATI, unde de asemenea, se dorește atingerea standardelor de funcționare.
Primăria Rădăuți sprijină spitalul cu un proiect în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, proiect care va avea ca rezultat construcția unei suprafețe modulare de cca 1.500 de mp, care va fi o mansardă construită deasupra părții administrative a spitalului și deasupra policlinicii. În această nouă construcție va fi mutată secția de pediatrie pentru a crea, conform legii, funcționalitatea spitalului, în vederea obținerii acreditării Spitalului Municipal Rădăuți. Secția de neurologie va fi mutată la etajul IV, iar în locul său se va asigura circuitul funcțional conform parametrilor necesari, având în vedere faptul că pe data de 31 decembrie 2016, va expira Autorizația Sanitară de Funcționare a unității medicale din Rădăuți și se fac demersurile necesare obținerii unei noi autorizații.

Cu sprijinul Primăriei se va realiza și extinderea parcării spitalului prin construirea unei noi parcări care să deservească blocurile de locuințe din imediata apropiere a unității spitalicești, astfel încât în incinta spitalului să fie permisă parcarea doar a mașinilor personalului medical și al ambulanțelor. În prezent sunt doar 24 de locuri de parcare în curtea spitalului aprobate de ISU Rădăuți, ca să fie posibil accesul pompierilor în caz de nevoie. După extinderea parcării, numărul locurilor de parcare va crește la 75.

Tot cu sprijinul primăriei se va extinde parterul Spitalului Municipal cu o suprafață de aproximativ 200 de mp, extindere necesară pentru a îndeplini rigorile legii în ceea ce privește fluxul de la Unitatea de Primiri Urgențe.

Statistica arată că la spitalul rădăuțean, într-un singur an, se prezintă la CPU aproximativ 33.000 de cazuri.

Înregistrarea integrală a conferinţei de presă o puteţi asculta mai jos:

Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar