full screen background image

Primarul Sucevei, Ion Lungu, ales vicepreşedinte al Asociației Municipiilor din România

Luni, 17 octombrie, a avut loc, la București, reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România (AMR).

La ședință au participat Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU, președintele Senatului României, Florin IORDACHE, președintele Camerei Deputaților, Vasile DÎNCU, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Violeta ALEXANDRU, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), Angela CRISTEA, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, reprezentanți ai Parlamentului României și parteneri ai AMR.

De asemenea, la reuniunea Adunării Generale a AMR au luat parte reprezentanții Academiei de Studii Economice București, Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, reprezentanți ai Bancii Mondiale și ai Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene, ACRAFE.

Pe agenda ședinței s-au aflat subiecte precum:

– Raportul de activitate al Comitetului Director al AMR

– Strategia generală de descentralizare în contextul Cartei europene a autonomiei locale

– Prezentarea stadiului înființării sucursalelor AMR și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestora

– Rectificarea bugetului AMR pe anul 2016 și mandatarea Comitetului Director de a adopta decizii cu privire la modificarea acestuia

– Situația încasării cotizației membrilor AMR.

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit despre procesul de evoluție a zonelor urbane din România: “Nu este simplu să faci administrație publică în România. Sistemul public are încă câteva hibe de funcționare și de relaționare instituțională, dar vă admir pentru eforturile pe care le faceți, pentru modul în care vă achitați de atribuții. Văd o evoluție impresionantă în foarte multe dintre orașele din România. și acest lucru vi se datorează.”

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a abordat câteva subiecte de mare actualitate pentru primarii de municipii, dintre care Legea salarizării unitare și atribuțiile Curții de Conturi: “Chiar dacă legea salarizării unitare întârzie și, indiferent de când vom veni noi, probabil că vom veni la 1 ianuarie la guvernare și vom veni cu o lege a salarizării unitare pe care o vom eșalona pe doi, pe trei, pe patru ani, pentru că impactul bugetar va fi foarte mare. Nu va veni nimeni să se angajeze în primărie, pentru că efectiv dintr-o mie de lei nu se poate sus?ine. Nu vom putea întineri și nu vom putea aduce plus valoare în primării’. Referitor la Curtea de Conturi, domnia sa a afirmat că ‘modificarea legii 94 trebuie neapărat făcută, pentru că dumneavoastră, primarii, sunteți principalii vinovați de fiecare dată când vine Curtea de Conturi.”

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a vorbit despre proiectele realizate de MDRAP în colaborare cu AMR: “Am preluat majoritatea proiectelor pe care ni le-ați propus și am încercat să le transpunem în hotărâri și decizii ale Guvernului. M-am bucurat să văd o decizie pe care ați luat-o, cea de regionalizare a AMR. Cred că este o nouă dovadă că este nevoie de regionalizare, iar tema principală a reuniunii, cea a descentralizării sper să aibă ecou în ceea ce privește deciziile centrale. ‘Vasile Dîncu a vorbit și despre ceea ce a făcut MDRAP referitor la descentralizare și despre proiectul strategiei de descentralizare care este un document cadru ce stabilește direcțiile strategice ale Guvernului cu privire la continuarea procesului de descentralizare, concentrându-se pe transferul de competențe de la nivelul administrației centrale la nivelul administrației locale. Guvernul a hotărât care sunt domeniile care pot fi supuse procesului de descentralizare: agricultură, turism, mediu, sănătate, educație, cultură.”

Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, a mulțumit AMR pentru colaborarea de până acum afirmând că ‘este foarte important că AMR și-a strâns rândurile. Este foarte important ca la masa discuțiilor să fie primari cu experiență, primari care reprezintă municipii foarte puternice. Forța Asociației depinde foarte mult de modul în care membrii ei cred în credibilitatea și forța ei.’

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a afirmat în discursul domniei sale că “Asociația Municipiilor din România este cunoscută la nivel european ca partener al Comisiei Europene în definitivarea politicilor europene. Sunt aici pentru a transmite mesajul Comisiei Europene, un mesaj de mulțumire pentru ceea ce ați făcut până acum și de încurajare să rămâneți aproape de noi pentru că succesul politicilor europene depinde de măsura în care acestea răspund nevoilor cu care vă confruntați. Ne interesează dezvoltarea urbană pentru că în orașele Uniunii Europene trăiește 70% din Populația UE. Ne interesează care este calitatea vieții în aceste orașe care se transformă într-un magnet care atrage mii de locuitori în fiecare an.”

În partea a doua a reuniunii, AMR și-a ales o nouă structură de conducere:

președinte — Robert Sorin Negoiță, primarul Sectorului 3 București

președinte Executiv — Ilie Gavril Bolojan, primarul Municipiului Oradea

prim-vicepreședinți — Lia Olguța Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova și Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad

vicepreședinți — Teodor Ovidiu Crețu — primarul Municipiului Bistrița, Daniel ștefan Drăgulin — primarul municipiului Călărași, Decebal Făgădău — Primarul Municipiului Constanța, Ion Lungu — primarul Municipiului Suceava și Dan Bobouțanu — Primarul Municipiului Hunedoara.

secretar general — Marian Dragomir, Primarul Municipiului Brăila

purtător de cuvânt — Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul Municipiului Petroșani

Trezorier — Adrian Mocioniu, primarul Municipiului Slobozia.

“Este un moment important, o piatră kilometrică în activitatea acestei structuri asociative, avem o nouă conducere, un nou Comitet Director și suntem plini de entuziasm și de râvnă să pornim la treabă în perioada următoare. Avem foarte multe lucruri de schimbat în bine, de îmbunătățit în mod evident, de aceea avem nevoie de implicare cât mai mare din partea tuturor primarilor de municipii pentru a vedea care sunt problemele care îi afectează în activitate și care ar fi soluțiile”, a declarat președintele AMR, Robert Sorin Negoiță.

De asemenea, în cadrul unor declarații de presă, președintele AMR s-a referit la una dintre problemele cu care se confruntă primăriile de municipii și anume atribuirea Curții de Conturi a unor competențe de îndrumare: “Lupta împotriva corupției comportă două aspecte. Nu doar combatere. Se face foarte mult pe combatere și foarte bine. Dar pe prevenție? Avem ca obiectiv acest lucru: haideți să luptăm împotriva corupției și din perspectiva prevenției, nu doar din perspectiva combaterii. Nu de altceva dar ați văzut, suntem în situația în care să nu investim în școli și spitale, băgăm bani în pușcării. Haideți să facem mai mult pentru prevenție, pentru că eu nu cred că e un obiectiv al României să avem cât mai mulți oameni în pușcărie. Haideți să ajutăm oamenii să nu greșească — aceia care sunt de bună credință. De exemplu, noi nu vrem să greșim. Cine ne ajută? Nu avem măcar o instituție din această țară, atunci când avem dubii, când din cinci directori cu care stăm de vorbă din primărie, ne dau șapte soluții. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor, care să ne spună: ‘soluția este asta’ și noi să o urmăm în consecință, fără să fim învinuiți după aceea”.

Președintele executiv al AMR, Ilie Gavril Bolojan, a afirmat că “Pentru a putea performa în comunitățile noastre, avem nevoie de un cadru legal care să ne permită să facem acest lucru. Intenția noastră este să colaborăm anii următori cu reprezentanții în Parlamentul României, care vor fi aleși în alegerile din 11 decembrie, în așa fel încât legi care nu ne permit să performăm la un nivel maxim, să fie modificate.”

La rândul său, Prim-vicepreședintele AMR, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că “în ultima perioadă, Asociația Municipiilor din România a cunoscut o dinamică foarte mare și asta a dus la rezolvarea câtorva probleme pe care am reușit sa le trecem ca și legislație prin Parlamentul României, dar încă mai sunt foarte multe legi care ne ajută, pe care vrem să le lucrăm. Asociația Municipiilor din România (AMR) a fost înființată în anul 1990 și este persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală și apolitică, constituită în vederea promovării și protejării intereselor comune ale autorităților administrației publice locale (APL), pentru soluționarea și gestionarea nevoilor publice în numele și pentru interesul colectivităților locale.”

AMR include în prezent toate cele 103 municipii, precum și cele șase sectoare ale Municipiului București rezultând un total de 109 membri, reprezentând aproximativ zece milioane de cetățeni.

AMR este membră în Comitetul Regiunilor (CoR), Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR), Asociația Internațională a Primarilor Francofoni (AIMF),Asociația Agențiilor pentru Democrație Locală (ALDA).

comments

comments




Leave a Reply

avatar