full screen background image

17 octombrie – Sărăcie în buzunar sau în spirit?

Pe 17 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei.

Bineînțeles că e vorba despre sărăcia ce ține de material. Cu toate acestea, nu m-am putut abține să nu mă întreb: care formă de sărăcie e mai dureroasă, cea spirituală sau cea materială?

Poate părea un moment nepotrivit pentru o astfel de întrebare, dar sunt convinsă că sunt mai mulți cei care își spun că rezolvarea uneia dintre ele ar putea fi și soluția celeilalte.

Săraci cu duhul fiind, e mai greu să găsim soluții pentru a rezolva sărăcia materială. Deci, într-o astfel de zi, ne-am putea preocupa și mai mult de educație. Mai mult chiar decât au făcut-o mulți de Ziua Mondială a Profesorului, când au ales să stea acasă și nu să meargă la școală. Mă refer aici la cei din capitală, care au această prevedere legală în Contractul Colectiv de Muncă. Nu sunt ipocrită să spun că o zi liberă de școală în timpul săptămânii, nu ar fi fost ocazie de încărcat bateriile pentru a fi mai eficient la școală. Cu toate astea, nu mă pot abține de la a mă întreba ce ar fi dacă de Ziua pompierului, a medicului, a poliției sau a altor categorii profesionale, și-ar lua cu toții liber. Nici nu vă vine să credeți cât de multe sunt zilele de acest fel în calendare, calendare ce se “upgradează” de la an la an! Mă întreb cât de multe ar rămâne zilele lucrătoare dintr-un an în care toată lumea ar munci.

Deci, de Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei, eu mă gândesc din nou la educație. Cea care îți poate asigura o șansă în plus spre a nu fi sărac. Educație pe care o primești nu doar în școli. Ci pe care o primești în egală măsură acasă, în familie. Educație care te învață că, atâta vreme cât ești sănătos și îți dorești să muncești, o poți face. Iar un om care muncește, deși nu e neapărat bogat, are mult mai puține șanse să se plângă de sărăcie. Acum e drept… știu oameni care deși au multe, financiar vorbind, tot se plâng de lipsuri. Așa cum cunosc și persoane care, deși au mai puține din cele materiale, educația îi ajută să simtă bine în pielea lor. Dar perspectiva e condiționată tot de educație, cum spuneam. Și de câte doze de învățătură alegi să consumi de-a lungul existenței.

Zi frumoasă să aveți, în care să faceți măcar un lucru ce ar putea contribui la eradicarea sărăciei cuiva… materiale sau spirituale!

comments

comments




Leave a Reply

avatar