full screen background image

Pacienţii cu afecţiuni cronice din România solicită Ministerului Sănătăţii să facă publică lista medicamentelor considerate esenţiale

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere Ministerului Sănătăţii cere Ministerului Sănătăţii (MS) să facă publică lista celor 56 de medicamente considerate esenţiale pentru care se va aplica o metodologie nouă de preţ.

“Suntem interesaţi ca reprezentanţi ai pacienţilor cronici să ştim ce medicamente sunt pe această listă şi cum s-a făcut selecţia, având în vedere că lista cu medicamente considerate esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii numără 407 medicamente. De remarcat că lista OMS are medicamente cu adevărat vitale pentru pacienţii cronici, cum este factorul necesar în hemofilie, medicamentele necesare în tratamentul Hepatită C sau insulinele necesare pacienţilor cu diabet”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Reprezentanţii COPAC susţine că potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Hotarâre de Guvern, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2016, au fost înregistrate un număr de 1175 de notificări de retragere de pe piaţă de medicamente iar un număr de 159 medicamente nu au alternativă de tratament, cerând ministerului să spună ce soluţie s-a găsit pentru pacienţii care se tratau cu aceste medicamente.

“Sunt 56 de medicamente pe care le consideram esenţiale. Cele compensate sută la sută în România şi apoi medicamentele esenţiale pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acele medicamente care răspund pentru tratamentul a 80% dintre patologiile existente. Dintre aceste medicamente, peste jumătate costă sub 50 de lei. Sunt extrem de ieftine si eficace”, a declarat Vlad Voiculescu, ministerul Sănătăţii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar