full screen background image

Sistemul cardului de sănătate a început să funcționeze cu intermitențe

Sistemul cardului de sănătate funcționează joi cu intermitențe. E stricat de luni dimineaţa şi abia şi-a revenit, însă s-a oprit la scurt timp. Iar de la Casa de Asigurari de Sănătate nu vine nicun semn că s-ar reuşi depanarea acestuia. Se ştie doar că la nivelul Ministerului Sanataţii a fost constituit un grup de lucru care cauta soluţii pentru remeierea defecţiunilor, informează B1 TV.

Până atunci, medicii trebuie sa prescrie reţete în mod clasic, însă chiar şi aşa pacienţii rămân fără medicamente, pentru că farmaciştii refuză să elibereze tratamentele de pe aceste reţete clasice.
ADVERTISING
inRead invented by Teads

”Singura variantă, dacă noi sau farmaciștii refuzăm să efectuăm eliberarea de documente medicale este ca accesul pacienților să fie prin plată directă. Eu cred că e nevoie de onestitate în rezolvarea acestei probleme. (…) Presiunea asupra furnizrilor și farmaciilor ar fi mai mică dacă ar fi onestitate din partea Casei. Atât timp cât până ieri la ora 14 s-a menținut comunicatul din 10 octombrie se poate spunea că în conformitate cu reglementările aflate în vigoare serviciile medicale acordate offline pot fi raportate și validate în termen de trei zile lucrătoare, asta creează presiune și neîncredere în sistem. Corect ar fi fost dacă în comunicatul Casei sxcrisa că validarea se poate face in trei zile lucrătoare din momentul punerii în funcțiune a sistemului. Există pericolul ca dacă eliberez documente medicale să fiu penalizată retroactiv pentru că ele nu au fost validate”, a declarat Cristina Isar, preşedinte Centrului Naţional de Studii pentru Medicina de Familie, într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV.
Între timp, medicii de familie cer demisiile celor responsbili pentru dezastrul informatic.

Medicii de familie, reprezentanții Societății naționale pentru medicina familiei și Federația națională a patronatelor medicilor de familie cer tratarea cauzei și nu a efectului acestor aomalii, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat sistemul informatic, dar și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la nivelul optim.

Medicii spun că nu mai suporta aceasă situație și nu mai accepta să își asume riscul de a lucra offline.

comments

comments




Leave a Reply

avatar