full screen background image

Cel mai mare focar de rujeolă din România a pornit de la copilul unor imigranți ce nu era vaccinat

Campania antivaccinare din ultimii ani, problemele de ordin administrativ şi refuzul tot mai frecvent al părinţilor de a-şi imuniza copiii au dus la explozia numărului de cazuri de rujeolă din 2016. Potrivit unor oficiali, cel mai mare focar, cel aflat la graniţa dintre Bistriţa Năsăud şi Cluj, a pornit de la copilul nevaccinat al unor imigranţi, care a ajuns în colectivitate, scrie adevarul.ro.

Epidemia de rujeolă ce a lovit România zilele acestea este cea mai gravă din ultimii ani. Trei bebeluși cu vârsta sub un an au murit ca urmare. Suspiciunea de rujeolă a fost confirmată în cazul ultimului bebeluş joi, de către Institutul Cantacuzino. 675 de copii din 23 de județe au fost depistați cu rujeolă în ultimele 8 luni, în creștere cu 92% față de anul trecut. Cele mai multe cazuri au fost la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj.

Oficialii din Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) suspectează că focarul din zona respectivă a pornit de la un copil al unui imigrant, care nu era vaccinat. Concret, 219 cazuri au fost înregistrate la graniţa dintre cele două judeţe, următoarele în top fiind Mureşul, cu 145 de cazuri, Aradul, cu 113 cazuri şi Timişul, cu 71 de cazuri confirmate în ultimele opt luni.

“În cazul acestei epidemii de rujeolă, ea este rezultatul campaniei antivaccinare, pentru că ser am avut. Marea majoritate a focarelor în care sunt concentrate aceste cazuri sunt din zone în care avem şi diverse culte religioase, dar şi comunităţi întregi de romi care sunt mobili şi care nu sunt vaccinaţi, cum este situaţia cazurilor aflate la graniţa între Bistriţa şi Cluj, unde au fost înregistraţi şi imigranţi. Consecinţele sunt devastatoare, apar decese, complicaţii şi suprainfecţii”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

“Suntem îngrijoraţi de situaţia care a dus la declararea epidemiei de rujeolă în România, de către Ministerul Sănătăţii. Creşterea de aproape o sută de ori a numărului de cazuri de rujeolă în 2016, faţă de 2015, adică de la 7 cazuri în tot anul 2015, la 675 de cazuri confirmate în 23 de judeţe şi trei decese, în primele opt luni din 2016, este un motiv de mare îngrijorare pentru noi, Colegiul Medicilor din România”, a declarat şi doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Ministerul Sănătăţii, instituţia care a tras semnalul de alarmă, prezentând cifrele care i-au pus pe jar pe specialişti, a condamnat dur campaniile antivaccinare făcute în spaţiul online şi opiniile promovate de diverşi nespecialişti pe la televiziuni şi ziare.

“Micuţii care au s-au stins au decedat în urma unor complicaţii ale bolii. Noi am mai avut epidemie de rujeolă în anul 2011, apoi a fost o perioadă de linişte. Încă de anul trecut am anunţat că anul acesta vor fi focare de rujeolă, chiar în judeţele care suferă acum cel mai tare. Problema e că vaccinaţi la fel de puţin sunt peste tot, nu doar în judeţele în care avem cele mai multe cazuri. Intenţia noastră este să îi facem pe părinţi să îşi vaccineze copiii şi să înţeleagă riscurile la care sunt supuşi cei mici dacă nu sunt imunizaţi”, a declarat, medicul Adriana Pistol, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Cunoscută sub denumirea de „pojar”, are simptome precum febră de 40,5 grade Celsius, însoţită de erupţie ca para focului, având origine virală. Copilul trebuie ţinut acasă între 7-10 zile, potrivit medicilor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar