full screen background image

Summitul G20 din China

Liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc pe 4-5 septembrie în China pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comerţului, dar vor aborda şi o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global, notează AFP şi The Associated Press.

Xi Jinping: G20 ar trebui să devină un mecanism de reacţie la crizele globale

Statele G20 ar trebui să joace un rol mai proeminent în reacţia la crizele globale, îndemnând liderii acestor ţări să implice mai mult în modelarea politicilor internaţionale pe termen lung, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, potrivit site-ului agenţiei TASS.

“Ţările G20 ar trebui să devină un mecanism de reacţie la crize în cadrul instituţiilor internaţionale de managment,” a declarat Xi Jinping, la Summitul G20 de la Hangzhou

“Având în vedere problemele actuale, ar trebui să folosim metode inovatoare de dezvoltare, care vor deveni noi motoare de creştere,” a adăugat liderul chinez, care a mai precizat că aceste state ar trebui să se implice mai mult în modelarea politicilor economice internaţionale şi să ofere o bază pentru creşterea economică la nivel global.

“Procesul actual de globalizare economică este instabil din cauza măsurilor protecţioniste şi a riscurilor prezente în economia globală. Comunitatea internaţională are mari speranţe de la summitul G20,” a explicat preşedintele Xi.

Obama: Acordul privind Siria este aproape de a fi finalizat, însă “nu am ajuns încă acolo”

Statele Unite şi Rusia negociează încheierea unui acord durabil de încetare a focului în Siria, dar documentul nu a fost încă finalizat, a declarat duminică preşedintele american Barack Obama, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Întrebat fiind despre posibilitatea ca acordul privind Siria să fie finalizat în curând, preşedintele american a declarat că “Nu am ajuns încă acolo,” adăugând că “Există divergenţe semnificative cu ruşii, atât în ceea ce priveşte părţile beligerante pe care le susţinem, cât şi referitoare la ceea ce este necesar pentru a restabili pacea în Siria.”

Prezent în China, unde participă la Summitul G20, Obama a mai precizat că “În cazul în care nu cădem de acord cu ruşii în privinţa diminuării nivelului violenţelor şi atenuarea crizei umanitare, va fi greu să vedem cum putem ajunge la faza următoare”.

În urma războiul civil din Siria au decedat peste 250.000 de oameni, iar 11 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza violenţelor, provcând astfel o gravă criză a refugiaţilor în Orientul Mijlociu şi Europa.

Casa Albă a anunţat că este posibil ca Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întâlnire informală în timpul Summitului G20 din China, însă oficialii americani nu au oferit mai multe detalii.

Hollande: Statele G20 ar trebui să acţioneze pentru a lichida sursele de finanţare ale terorismului

Statele G20 ar trebui să acţioneze pentru a lichida sursele de finanţare ale terorismului, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, aflat în China, unde participă la Summitul G20, informează agenţia de ştiri TASS.

Preşedintele francez a declarat că “O prioritate a summit-ului G20 este securitatea şi de combatere a terorismului.”

Hollande a mai declarat că statele G20 ar trebui să acţioneze la unison pentru a elimina sursele de finanţare ale terorismului internaţional.

În ultimii doi ani, în Franţa, au avut loc mai multe atacuri teroriste revendicate de reţeaua extremistă Stat Islamic, fapt ce a forţat autorităţile franceze să introducă măsuri sporite de securitate.

May şi Putin au purtat o discuţie cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale

Discuţiile între premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au axat pe modalităţile de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, care sunt grav afectate de divergenţele cu privire la situaţia din Ucraina sau Siria, notează Reuters online.

Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie se află la un nivel scăzut din cauza divergenţelor privind Siria şi Ucraina, dar şi din cauza intensificării zborurilor efectuate de avioanele ruse în apropierea spaţiului aerian britanic.

Întâlnirea de duminică, care a avut loc în timpul Summitului G20 din China, a fost prima între noul premier britanic Theresa May şi preşedintele rus.

“Deşi, recunosc că există unele diferenţe între noi, sunt unele zone de interes şi unele chestiuni care trebuie discutate şi sper că vom avea un dialog sincer şi deschis”, a declarat May la începutul întâlnirii.

La rândul său, Vladimir Putin a afirmat că “sper să aducem relaţiile bilaterale la un nivel mai înalt decât sunt în prezent.”

Discuţiile dintre cei doi lideri s-au axat pe o serie de probleme de interes comun, precum terorismul, Siria şi combaterea traficului de droguri, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza